Britanac došao kao turist u Tursku, osuđen na zatvor zbog terorizma

Foto: 123rf, Facebook

BIVŠI pripadnik britanske vojske koji se u Siriji borio na strani kurdskih snaga protiv Islamske države, osuđen je u Turskoj na zatvorsku kaznu, javlja BBC.

Dvadesetpetogodišnji Joe Robinson iz Leedsa uhićen je tijekom praznika koje je provodio sa zaručnicom i njenom majkom u Turskoj 2017. godine, te je optužen za terorizam.

Osuđen na zatvorsku kaznu od sedam godina

Na teret mu se stavljalo da je član kurdskog YPG-a (Jedinice za zaštitu naroda), koji se u Turskoj smatra terorističkom skupinom.

Dobio je kaznu od sedam godina, no još uvijek nije zatvoren te namjerava uložiti žalbu na presudu. Njegova majka Sharon Chimejczuk izjavila je kako je vijest saznala od britanskog ministarstva vanjskih poslova ovog petka.

Robinsonova zaručnica osuđena za terorističku propagandu

Također je dodala da je sinova zaručnica Mira Rojkan, inače studentica prava na Sveučilištu u Leedsu, dobila uvjetnu osudu zbog "terorističke propagande”.

“Održano je suđenje, no Joe nije prisustvovao”, rekla je Chimejczuk.

"Jako tužna i glupa situacija"

“Osuđena sam zbog dijeljenja objave na Facebooku u kojoj je bila kurdska zastava i link na kurdsku pjesmu s YouTubea”, rekla je Rojkan dodajući da je cijela situacija “jako tužna i glupa”.

Pet mjeseci volontirao kao bolničar u Siriji

Robinson je služio britansku vojsku u Afganistanu, a prema pisanju Telegrapha, otišao je u Siriju u srpnju 2015. godine nakon terorističkog napada u Tunisu, u kojem je poginulo 38 ljudi, od čega 30 Britanaca. Proveo je pet mjeseci kao volonter kurdskih snaga koje su se borile protiv Islamske države te je o tome govorio za medije.

Robinson je proveo četiri mjeseca u turskom zatvoru prošle godine nakon uhićenja. Pušten je uz jamčevinu u studenome, no nije mu bilo dopušteno napustiti zemlju.

Njegova obitelj izjavila je da je bio vojni bolničar.

YPG se u Turskoj smatra terorističkom organizacijom, no u Velikoj Britaniji djelovanje ove skupine nije zabranjeno.

"Joe je heroj svima koji cijene mir, slobodu i bore se protiv tamnih snaga opresije, silovanja i terorizma koje Islamska država predstavlja", poručili su u priopćenju iz Kampanje za solidarnost s Kurdima.

Pročitajte više