ĐAKOVO: STRUČNI KOLOKVIJ O ŽIVOTU CRKVE I INFORMIRANJU

"Život Crkve i informiranje" naziv je stručnog kolokvija za novinare i ostale djelatnike u javnim glasilima, koji je danas na Teologiji u Đakovu, u pripremi za 38. svjetski dan medija, 23. svibnja, priredio Odjel za medijski pastoral Biskupijskoga pastoralnog centra Đakovačke i srijemske biskupije.

Na kolokviju, kojem su nazočili i dijecezanski i pomoćni biskup Marin Srakić i Đuro Hranić, sudjelovali su predstavnici 15-ak medijskih kuća s područja najistočnije hrvatske biskupije, koji su u trosatnu susretu s domaćinima razgovarali o tome kako u medijima prenositi religioznost suvremenog čovjeka.

Govoreći o ulozi medija i mjestu Crkve u njima, biskup Marin Srakić podsjetio je na veliku moć masovnih medija.

"Prije se govorilo da novac vlada svijetom, a danas je medijska moć jača od novca. Mediji su postali svjetska sila, oni su nezaobilazan čimbenik u današnjem informacijskom društvu. Crkva, svjesna toga, odgovorna je prema medijima, a ta odgovornost treba teći i u suprotnu smjeru", rekao je biskup Srakić.

Naglasio je kako je Crkvi stalo da mediji prikažu vjerski život i događaje te da Crkva i mediji, svatko u svojem poslanju i zdravu dijalogu, stvaraju ozračje općeg dobra.

Biskup Srakić upozorio je kako su masmediji dvosjekli mač - mogu se upotrijebiti i za zlo i za dobro - pa stoga ovakvim kolokvijima želimo stvoriti ozračje u kojem će mediji služiti samo za dobro".

Postavivši pitanje o novinarskoj etici i pravoj informaciji, upozorio je na poplavu senzacija, podsjetivši i na ovogodišnju Papinu poruku u povodu Svjetskog dana sredstava društvene komunikacije "Mediji i obitelj: rizik i bogatstvo".

Skup su popratila i tri predavanja: Nedjeljko Pintarić u ime "Glasa Koncila" govorio je o temi "Narav religioznosti, vjere i Crkve kao 'objekta' medijskog informiranja", mr. Božo Skoko s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu o temi "Informacija o vjeri i Crkvi u današnjem novinarstvu u RH", a dr. Vladimir Dugalić, profesor na đakovačkoj Teologiji, o temi "Društvo i Crkva, suvremena teološko-socijalna perspektiva".

I predavači i sudionici rasprave ocijenili su da su Crkva i mediji pozvani da upozoravaju na negativnosti u društvu te da djeluju na dobrobit čovjeka - Crkva svojom porukom, a mediji da je prenesu u javnost.

Voditelj kolokvija i ujedno Biskupijskoga tiskovnog ureda u Đakovu prof. Ivan Čurić tom se prigodom prisjetio i nedavno tragično preminule novinarke Hrvatskoga katoličkog radija Ivanke Bubalo.

Idući stručni kolokvij za novinare najavljen je za 2005.

(Hina) sžup ysp

Pročitajte više