Nema načina da se provjeri na koje od saborskih zastupnika uludo bacamo novac

NIJE nikakva tajna da hrvatski zastupnici ne moraju dolaziti na svoj posao u Hrvatski sabor i da za to ni na kakav način neće biti sankcionirani, a da će im svejedno svaki mjesec na njihov račun sjesti u prosjeku 15.000 kuna iz džepova hrvatskih građana. Nije tajna ni da dio zastupnika to debelo iskorištava.

A nedolazak na posao za koji ih debelo plaćamo olakšan im je na svaki mogući način. U teoriji, kako bi se valjda spriječilo neopravdano rasipanje novca hrvatskih poreznih obveznika na lijene i neodgovorne zastupnike, uvedeno je pravilo kako se svaki od njih prilikom dolaska na saborsku sjednicu mora upisati u knjigu dolazaka.

Knjiga dolazaka nije službeni dokument

No, u praksi dio zastupnika takvo što jednostavno ne radi. To nam je potvrdila i voditeljica odnosa s javnošću Ružica Šimunović koju smo zatražili da nam objasni zašto SDP-ova zastupnica Brankica Crljenko nije mogla dobiti uvid u Upisnu knjigu evidencije dolazaka saborskih zastupnika na sjednice Hrvatskog sabora iako prema članku 16 Saborskog poslovnika na to ima apsolutno pravo.

"Evidencija u knjizi dolazaka nije dokument za vrednovanje iz kojeg bi se mogle raditi analize jer to nije službeni dokument. Naime, mnogi zastupnici se ne zapisuju u knjigu nikad, kao što je to slučaj, primjerice, s gospodinom Šeksom", kazala je za Index Šimunović. Drugim riječima, ne postoji način na koji bi se moglo provjeriti čiji to bezobrazluk masno plaćaju hrvatski građani, a do sada se nije pokazala ni volja da se isto pitanje riješi.

Dio zastupnika koji uredno dolazi na svoj posao naročito ljuti i to što opravdanje "nikad se ne upisujem u knjigu dolazaka" koriste upravo oni zastupnici koji Sabor nisu vidjeli mjesecima.

Crljenko je od tajnika Sabora Josipa Sesara službenim putem (kako bi sve bilo po pravilima) zatražila uvid u knjigu evidencije kako bi opravdala svoj obraz zastupnika Hrvatskog sabora kojeg se u javnosti percipira kao masno plaćenog neradnika. Natrag je dobila "našvrljani" odgovor na rubu istog službenog zahtjeva ispisan rukom saborskog tajnika. U odgovoru stoji sljedeće: "Za vlastiti uvid odobravam, a za ostale zastupnike NE. Za zastupnike iz Vašeg kluba potrebita je suglasnost Vašeg kluba". No, i u tom slučaju traženje evidencije je izlišno, jer "krnja" knjiga dolazaka nudi tek novu ispriku neradnicima.

Crljenko će zato morati pričekati da se pokaže više volje za čišćenje smeća iz "vlastitog dvorišta". Do tada zastupnike ne treba čuditi negativna percepcija građana o njihovom radu u Hrvatskom saboru.

Pročitajte više