Odgođena rasprava o kandidatima za Nadzorni odbor HRT-a

Ilustracija: Igor Šoban/PIXSELL

ČLANOVI saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije danas su većinom glasova podržali prijedloge izmjena Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji (HRT), Zakona o medijima i Zakona o elektroničkim medijima, a odgodili su raspravu o kandidatima za Nadzorni odbor HRT-a.

Odbor će zakazati novu sjednicu

Saborski Odbor odgodio je raspravu o utvrđivanju liste kandidata za izbor člana Nadzornog odbora HRT-a za preostali dio mandata zbog nedefiniranog zakona, kao i nedovoljno jasno definiranog teksta natječaja. Odbor će se stoga konzultirati s pravnim službama i zakazati novu sjednicu na kojoj će se vidjeti i hoće li se ići na poništenje natječaja ili nešto drugo.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija Krešimir Partl je u raspravi o zakonskim prijedlozima rekao da se ti zakoni donose radi usklađivanja sa Zakonom o uvođenju eura kao službene valute u RH. Ministarstvo kulture i medija u saborsku proceduru uputilo je prijedloge zakona kojima se prekršajne odredbe mijenjaju na način da se kunski iznosi novčanih kazni izražavaju u eurima.

Također, osim promjene kunskih iznosa novčanih kazni u euro, nacrtom prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama zakona o elektroničkim medijima propisuje se jednakopravnost za sve pružatelje medijskih usluga bez obzira na to imaju li poslovni nastan u Hrvatskoj ili nekoj drugoj državi Europske unije.

Podržan je prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o elektroničkoj ispravi

Uz to, propisuje se i da su pružatelji medijskih usluga na zahtjev dužni uložiti dva posto ukupnog godišnjeg bruto prihoda u proizvodnju hrvatskih audiovizualnih djela neovisnih proizvođača ili otkupiti proizvedena hrvatska audiovizualna djela neovisnih proizvođača.

Partl je kazao i da je od te obaveze propisano i izuzeće, sukladno Direktivi za pružatelje medijskih usluga koje imaju poslovni nastan u drugim državama Europske unije, a usmjereni su publici u Hrvatskoj. To izuzeće nije propisano za pružatelje medijskih usluga sa sjedištem u Hrvatskoj.

Članovi Odbora podržali su i prijedlog Zakona o prestanku važenja Zakona o elektroničkoj ispravi koji se ukida jer je zastario.

Pročitajte više