SDP-ovci za predsjednika žele Josipovića, a HDZ-ovci Bandića

MILAN BANDIĆ ima realne šanse za ulazak u drugi krug predsjedničkih izbora. Rezultat je to istraživanja koje je Promocija plus provela po narudžbi SDP-a, a koji pokazuje da je Ivo Josipović zasad u velikom vodstvu, ali više od 30 posto birača i dalje ne zna koga žele za predsjednika.

Kako sada stvari stoje, Ivo Josipović bi u prvom krugu zaradio 25 posto glasova, Andrija Hebrang dobio bi 12 posto, a po 10,5 posto dobili bi Bandić i Nadan Vidošević. Za Vesnu Pusić glasalo bi 9,5 posto birača, što je očekivano kad se uzme u obzir da će se većina HNS-ovih birača prikloniti Josipoviću.

Posebno je zanimljivo da bi za Bandića u drugom krugu glasalo čak 54 posto HDZ-ovih birača, dok bi Josipoviću pokupio oko četvrtinu biračkog tijela. Zahvaljujući svojoj popularnosti, Bandić bi u predsjedničkim izborima imao realne šanse za drugi krug s Josipovićem, ali SDP-ov kandidat tada bi imao veće šanse. Josipović bi u drugom krugu pokupio gotovo sve glasove ljevice, ali vrlo je zanimljivo da bi više HDZ-ovih glasača potporu dalo Bandiću nego Vidoševiću ili Hebrangu.

Prema ovoj anketi, do najuvjerljivije pobjede u drugom krugu Josipović će doći ukoliko mu protivnik bude Hebrang. HDZ-ov kandidat za većinu je birača preekstreman pa mu istraživanje Promocija plusa u potencijalnom drugom krugu protiv Josipovića predviđa uvjerljiv poraz. Situacija bi mogla biti kompliciranija ako se u drugom krugu za Pantovčak budu borili Josipović i Vidošević. Anketa predviđa Josipoviću 46 posto glasova, Vidoševiću 28 posto, ali 26 posto birača je neodlučno.

Pročitajte više