Ove Indexove tekstove o znanosti u 2018. pročitale su stotine tisuća ljudi

Ove Indexove tekstove o znanosti u 2018. pročitale su stotine tisuća ljudi
Foto: NASA

INDEXOVA znanstvena rubrika u 2018. godini ponovno je bila vrlo popularna. U prilog tome, među ostalim, govori činjenica da je većina ovdje odabranih članaka čitana više od 30.000 puta, a neki čak preko 150.000 puta. Drugi dobar pokazatelj je da su brojni znanstveni tekstovi na Facebooku bili dijeljeni na tisuće puta, a jedan čak više od 11.000 puta.

Da nije stvar u običnim klikbejtovima, osim dijeljenja, govori i činjenica da je prosječno vrijeme njihova čitanja bilo iznad pet minuta.

Zašto ovakav uvod? Pred Novu godinu čitateljima uobičajeno predstavljamo najvažnije znanstvene događaje i ostvarenja u protekloj godini. No ovaj puta odlučili smo se za drugačiji izbor – predstaviti tekstove koji su najviše zanimali vas – naše čitatelje.

Stoga smo izdvojili neke od važnijih, a čitanijih tekstova sa znanstvenom i obrazovnom tematikom kako bismo vas podsjetili o čemu smo sve pisali, ali i što ste vi rado čitali. Svaki od naslova ima poveznicu na kojoj možete pročitati nešto što ste možda propustili i sažetak koji ukratko predstavlja temu teksta.

Napomena – na ovom popisu nisu tekstovi naših kolumnista iz Index-laba, iako su i oni često bili podjednako dobro čitani i dijeljeni.

Bivši dekan teologije otvoreno za Index govori kako se preobratio: "Prvo sam napustio vjeru, a sad i Hrvatsku"

U VELJAČI smo intervjuirali bivšeg dekana Teološkog fakulteta u Maruševcu Željka Porobiju koji je prvo postao ateist, potom postao kolumnist i novinar, zatim objavio knjigu o ateizmu da bi konačno odlučio napustiti Hrvatsku i otići u Njemačku, gdje je postao gastarbajter.

VELIKI INTERVJU Postavili smo hrpu neugodnih pitanja predsjedniku Ustavnog suda

U VELJAČI smo kroz intervju postavili cijeli niz neugodnih pitanja predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću kojega su prof. Vjekoslav Miličić i Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju optužili da je počinio plagijat u doktorskoj disertaciji jer nije ispravno navodio dijelove rada koje je preuzimao od drugih autora.

Bandić želi uvesti novi harač vlasnicima automobila, a sve bi mogla biti velika prevara. O čemu se radi?

U TRAVNJU su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, najavili i demonstrirali navodnu senzacionalnu kreaciju hrvatske pameti - čistač motora automobila koji se trebao postaviti na eko-stanicama Grada s ciljem da za 50-ak posto smanji zagađenje zraka ispušnim plinovima. Stručnjaci su objasnili da se radilo o šarlatanskog prijevari.

UPOZORENJE STRUČNJAKA Životu u Jadranu ozbiljno prijeti gušenje, posljedice bi mogle biti strašne

U TRAVNJU smo pisali o istraživanju naših znanstvenika koje je pokazalo da porast temperatura atmosfere i mora slabi procese u kojima nastaje tzv. gusta voda obogaćena kisikom, što bi moglo uzrokovati odumiranje prirodnih stanovnika dubljih dijelova Jadrana, kao i onih koji se u njima razmnožavaju.

Glupost ubija

U SVIBNJU smo pratili epidemiju ospica koja se pojavila u Dubrovniku u kojem se posljednjih godina bilježi pad procijepljenosti djece s oko 95 posto na tek nešto više od 40 posto (u županiji je ona na oko 65 posto). 

Mate Rimac iznosi strašne brojke o jedenju mesa. Koliko su one zapravo točne?

U SVIBNJU smo pokušali analizirati koliko su točne zastrašujuće tvrdnje Mate Rimca o posljedicama jedenja mesa. Naime, taj naš poznati konstruktor moćnih električnih jurilica objasnio je da je postao vegetarijanac prvenstveno zbog zabrinjavajućih brojki koje pokazuju da je jedenje mesa golem teret za Zemlju i usto uzrok strašne patnje životinja koje se uzgajaju u krajnje nehumanim uvjetima.

Što izaziva rak kože, sunčanje ili zaštitne kreme?

U LIPNJU, početkom ljeta, pokušali smo istražiti odgovor na pitanja o korisnosti i štetnosti sunčanja i krema za sunčanje koja si mnogi postavljaju dok se pripremaju na povećano izlaganje Suncu.

Jadran je najtopliji u zadnjih 100 godina. Što se to događa?

U LIPNJU smo s našim stručnjacima istražili razloge zbog kojih su temperature mora već tada bile ugodne za kupanje. Pokazalo se da su površinske temperature mora tada bile oko 3 do 4 stupnja Celzijusa više u odnosu na prosjek za taj dio godine. Dr. sc. Ivica Vilibić iz Laboratorija za fiziku mora Instituta za oceanografiju i ribarstvo objasnio je, među ostalim, zašto se Jadransko more zagrijava brže od brojnih drugih mora.

Kakva je to čudesna terapija za rak i kada bi mogla stići u Hrvatsku?

U LIPNJU se medijima poput šumskog požara proširila vijest da su američki znanstvenici uspješno izliječili agresivni rak dojke koji se proširio tijelom 49-godišnje Judy Perkins te da je ona živa i zdrava čak dvije godine nakon terapije, iako su joj u početku liječnici davali samo nekoliko mjeseci života. U našem tekstu pokušali smo predstaviti ovu metodu kao i mogućnost da ona uskoro postane dostupna.

Otkriveno zašto su religiozne zemlje siromašne, a nereligiozne bogate

U SRPNJU je objavljena jedna velika studija koja je, prema autorima, riješila dugogodišnju dvojbu o tome što je kokoš, a što jaje kada je riječ o povezanosti religioznosti i ekonomskog blagostanja u društvu. Naime, rezultati su pokazali da je sekularizacija društva u 20. stoljeću prethodila snažnijem ekonomskom razvoju, a ne obratno.

U Francuskoj smo upoznali čudo od bića - nema mozak, a pamti, poučava i prognozira nogomet

U SRPNJU smo vam predstavili neobično stvorenje čije se kognitivne sposobnosti istražuju na Université Toulouse III - Paul Sabatier. Ono nije ni biljka ni životinja, a nema ni mozak, no posjeduje zapanjujuće sposobnosti učenja i prenošenja znanja.

Hrvatsko zdravstvo je loše. Kako funkcioniraju najbolja zdravstva na svijetu?

U LISTOPADU smo se osvrnuli na tvrdnje ministra Milana Kujundžića koji je, u reakciji na kritike žena koje su proživjele užasna iskustva u našem zdravstvenom sustavu, izjavio da je Hrvatska po kvaliteti zdravstva među 15 najboljih na svijetu. Pokazali smo da to nije točno i predstavili neke od razloga zbog kojih to nije tako.

Povijest NDH studentima će predavati profesorica sklona ustašama

U KOLOVOZU smo pisali o tome da bi na Hrvatskim studijima Povijest Nezavisne Države Hrvatske trebala predavati povjesničarka Vlatka Vukelić koja je bila vijećnica radikalno desne stranke HSP AS iz koje je izbačena zbog toga što je koketirala s nekim drugim radikalno desnim strankama kao što je inicijativa DESNO Ante Đapića. Ako znamo kako našu noviju povijest prikazuju takve stranke, može se naslutiti kako bi je ona predstavljala.

Đikić objasnio kako u godinu dana spasiti obrazovanje i demografiju

U RUJNU je ugledni hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić, koji trenutno živi i radi u Njemačkoj, na predavanju u Hrvatskom novinarskom domu govorio o značaju obrazovnog sustava i mogućnostima da se on unaprijedi. U svojem izlaganju predstavio je neke važne ideje kako bi se obrazovanje kroz reforme, koje uključuju kurikularnu, moglo unaprijediti u relativno kratkom vremenu i uz malo sredstava.

Veliko otkriće naših znanstvenika. Moglo bi ući u svjetske udžbenike

U RUJNU timovi znanstvenika predvođeni prof. dr. sc. Ivom Tolić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) i prof. dr. sc. Nenadom Pavinom s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF) u Zagrebu predstavili su otkriće koje bi moglo ući u svjetske udžbenike i dovesti do novih spoznaja o procesu pravilne raspodjele genetskog materijala. Rezultate istraživanja objavio je prestižni znanstveni časopis s visokim faktorom utjecaja Nature Communications.

Naši znanstvenici otkrili kako "prirodni ubojice" uništavaju rak

U RUJNU je u uglednom časopisu Nature Immunology objavljen vrlo vrijedan rad hrvatskih znanstvenika na čelu s prof. dr. sc. Bojanom Polićem u kojem je otkriven novi mehanizam kojim „prirodnoubilačke“ stanice obrambenog sustava razvijaju sposobnosti za uništavanje tumora i virusa uz pomoć procesa koji se naziva edukacija.

Riječki profesor biologije djecu u elitnoj školi uči da je evolucija laž

U LISTOPADU Index je prvi pisao o profesoru biologije koji je na ponajboljoj prirodoslovno-matematičkoj gimnaziji u Rijeci učenike poučavao gomile antiznanstvenih ideja, među kojima i teze da je Zemlja stvorena prije nekoliko tisuća godina, dok je evolucija izmišljotina mainstream znanstvenika te dio propagande nacističkog tipa.

Svjetski poznat biolog: Zgrožen sam time što Hrvatska djeci radi vjeronaukom

U LISTOPADU je u posjet Zagrebu došao ugledni američki biolog Jerry A. Coyne, zaslužni profesor biologije na Sveučilištu u Chicagu, autor brojnih radova i knjiga o evoluciji, znanosti i religiji od kojih su neke prevedene i na hrvatski. Još i prije nego što je održao svoja predavanja na temu razilaženja znanosti i religije, evolucije i slobodne volje, napravili smo s njime Skype-intervju koji je pobudio veliko zanimanje.

Savjete Ane Bučević sluša gomila ljudi. Evo zašto je to vrlo opasno

U LISTOPADU smo se osvrnuli na problematičnu činjenicu da Ana Bučević, splitska motivacijska govornica, svojim knjigama, videima i radom sa slavnim osobama poput Ive Todorić, iz dana u dan stječe sve veću popularnost te da si s te pozicije, iako nema ni elementarnu profesionalnu stručnost za bavljenje psihologijom ili psihijatrijom (profesorica je kineziologije, što bi u prijevodu značilo tjelesnog odgoja), uzima za pravo dijeliti psihološke savjete koji su vrlo često vrlo sporni pa i protivni pravilima struke.

UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE Lovački lobi u Hrvatskoj moćniji je od vlasti

U STUDENOM smo pisali o tome kako je u saboru prošao loš Zakon o lovstvu, zbog čega su neke hrvatske udruge za zaštitu životinja i stručnjaci objavili prosvjedna pisma i kritike na činjenicu da je njime uglavnom olakšan lov, dok su životinje i priroda postali još ugroženiji nego što su bili.

Znanstvenici objasnili koliko su opasne Pernarove objave o depresiji na Fejsu

U STUDENOM smo predstavili analize i reakcije znanstvenika na neprimjerenu objavu na Facebooku u kojoj je Ivan Pernar optužio "korumpirane medije" da od ljudi skrivaju činjenicu da je pravi antidepresiv šetnja po šumama, dok su konvencionalni lijekovi prijevare kojima nas farmaceutska industrija drži u cjeloživotnoj ovisnosti.

U Kini rođene prve genetski modificirane bebe. Uzbuna u svijetu

U STUDENOM je kineski znanstvenik He Jiankui objavio da je prvi put u povijesti uspio stvoriti genetski modificirane bebe, što je izazvalo pravu konsternaciju i buru kritika u redovima stručnjaka, ali i u javnosti.

Upoznajte Dubravku Bosnić, ženu koju s razlogom zovu hrvatskim Dr. Houseom

U PROSINCU smo intervjuirali dr. Dubravku Bosnić iz KBC-a Zagreb koja je u krugovima kolega internista dobila nadimak hrvatski dr. House. Budući da je nedugo prije toga održala zanimljivo predavanje o holizmu i mehanicizmu u medicini na Skepticima u pubu, redovnom mjesečnom okupljanju u Zagrebu na kojem se popularizira znanost i kritičko razmišljanje, rodila se ideja da bi o toj temi, ali i drugim temama vezanim uz njezin posao, mogli opširnije porazgovarati za Index.

Počeli su s miješalicom za sladoled. Sad imaju 945 radnika i izvoze u 50 zemalja

U PROSINCU smo, u formatu Lijepe priče nedjeljom, pisali o tome kako je 1990-ih dvoje vizionara pokrenulo malen privatni farmaceutski posao, takoreći u baraci, s vrlo primitivnom opremom, da bi 30-ak godina kasnije imali gotovo tisuću zaposlenika i stotinjak brendova koji se izvoze u 50-ak zemalja.

Jesu li hrvatski učitelji slabo ili dobro plaćeni?

U PROSINCU su vlada i sindikati postigli dogovor prema kojem će plaće u javnom sektoru rasti prvo 3 posto od 1.1. 2019. godine, a zatim još 2 posto od 1.9. 2019. Dogovor je prihvatila većina sindikata nastavnika, no ne i Preporod koji traži značajno veće povećanje od 18,9 posto. Potaknuti odbijanjem Preporoda, pokušali smo istražiti neke od uvriježenih mitova o hrvatskom obrazovnom sustavu, osobito percepciju njegove kvalitete.

Organska hrana je mnogo lošija od obične, evo zašto

U PROSINCU je jedna velika studija pokazala da je organski uzgoj hrane mnogo štetniji za Zemlju od konvencionalnog. Posebno je zanimljivo to što su autori za svoj rad, predstavljen u uglednom časopisu Nature, razvili korisno oruđe kojim mogu izračunavati utjecaj na klimu za svaku pojedinačnu vrstu uzgoja i svaku vrstu hrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara