40 grama sušenih gljiva košta 4 eura (30 kuna). Za što ih uopće koristiti?

Foto: Index

SVJEŽE gljive su, naravno, izvrsne, ali su bogate vlagom i mogu se brzo pokvariti, a sve vrste nisu ni dostupne tijekom cijele godine. Suhe gljive imaju nekoliko prednosti u odnosu na svježe. Osušene gljive se mogu čuvati dulje, a u većini recepata se mogu koristiti umjesto svježih.

U Plodinama smo neki dan naišli na paket sušenih gljiva (ima ih i u drugim trgovinama, od različitih proizvođača), 40 grama košta 3.98 eura ili 29.99 kuna što definitivno nije jeftino, no jelima može dati dublji okus, naročito kad govorimo o veganskim "bolognese" umacima, juhama i slično. Ako odlučite kupiti sušene gljive u nekom supermarketu ili na tržnici, evo kako njima možete obogatiti hranu.

Daju super okus

Divlje vrste gljiva nisu svima lako dostupne i brzo se kvare, stoga ih sušenje čini dostupnijima. Prema mišljenju brojnih stručnjaka, gljive su jedna od rijetkih namirnica koja je još bolja sušena jer proces sušenja pojačava njihov okus i čini ih praktičnijima za svakodnevnu upotrebu.

>> Recept za zagorsku juhu s vrganjima

Rehidracija

Bilo da su sušene kod kuće ili kupljene, sušene gljive je uvijek potrebno rehidrirati. Ovaj postupak je poznat i kao rekonstitucija, a zapravo se radi o običnom namakanju. Kako biste maksimalno poboljšali okus sušenih gljiva koje koristite, potopite ih u vodu sobne temperature preko noći.

Ako ste u stisci s vremenom, potopite gljive u vruću vodu kako biste ubrzali proces i možete ih koristiti već nakon desetak minuta.

Iskoristite vodu od namakanja

Bez obzira na to jeste li gljive namakali preko noći ili samo desetak minuta, nemojte baciti tekućinu u kojoj su se namakale. Poboljšat će okus jela, a možete je koristiti za deglaziranje tava, kao bazu za juhe i umake ili samo kao začin. Nakon namakanja gljive svakako temeljito isperite jer su klobuci pogodno mjesto za skupljanje prljavštine.

>> Recept za rižoto od šumskih gljiva

Kako sušiti gljive kod kuće

Metoda sušenja gljiva ima nekoliko. Najbrži i najsigurniji način je korištenje dehidratora, ali s obzirom na to da većina ljudi ipak ne posjeduje ovaj uređaj, sljedeći najbolji izbor je pećnica. Za ovu metodu su vam potrebni samo lim za pečenje, dobar nož, pećnica zagrijana na temperaturu između 60 i 70°C te oko dva sata.

Očistite i narežite gljive na željenu debljinu te ih složite u lim za pečenje u jednom sloju. Nakon sat vremena u pećnici, okrenite ih i vratite u pećnicu na još sat vremena. Ako su nakon dva sata još uvijek savitljive, vratite ih u pećnicu dok ne dobiju teksturu poput suhih krekera.

>> Recept za bolognese od gljiva

Skladištenje

Kako biste povećali njihov vijek trajanja, pohranite svoje osušene gljive u hermetički zatvorenu posudu, poput staklenke, ili u vrećicu s patentnim zatvaračem. Čuvajte ih na tamnom i suhom mjestu. Ako se pravilno skladište, sušene gljive mogu trajati godinu dana ili više.

Pročitajte više