Devet trikova za kuhanje najboljih juha: Dobit ćete dubok, bogat i konkretan okus

Foto: Unsplash

DA BISTE pripremili ukusnu juhu bogatog okusa, potrebno je uložiti i truda i vremena, ali dobra juha je nagrada sama po sebi i može biti puno više od jednostavnog uvoda u glavno jelo. Evo što svaki dobar kuhar ili kuharica trebaju znati kako bi unaprijedili svoje vještine pripreme juha.

1. Temeljac može biti jednostavan

Ako je kuća jaka koliko i njeni temelji, isto se može reći i za juhu. Iako mnogi temeljci sadrže velik broj sastojaka, za dobru juhu lonac ne mora uvijek biti pun. Dobar temeljac se može napraviti od malo vode i svega nekoliko sastojaka. Najjednostavniji temeljac se priprema kuhanjem pirjanog češnjaka i luka u dobro posoljenoj vodi.

Započnite s nečim što je samo po sebi izvrsnog okusa, domaće ili kupljeno, a kompleksnije i dublje okuse možete razviti korištenjem pojačivača okusa koje već imate pri ruci, kao što su slanina, koncentrat od rajčice, kora parmezana, začinsko bilje, papar u zrnu i, naravno, sol.

2. Sve se vrti oko baze

Prženjem sastojaka u tavi ili pećnici stvaraju se duboki okusi i arome koje nećete dobiti ako te iste sastojke jednostavno ubacite u lonac s vodom. Mješavinu povrća za juhu možete pirjati na laganoj vatri kako biste iz njih izvukli prirodnu slatkoću ili malo jače zapržiti za još puniji okus. Kao i povrće, meso je uvijek potrebno karamelizirati jer će tek tada prožeti temeljac pravim okusima.

Pripremu najukusnijeg temeljca započnite prženjem kostiju, mesa i povrća ​​u pećnici. Juhu od bundeve pripremite tako da bundevu prvo ispečete u pećnici, a isto možete napraviti i s rajčicama iz konzerve tako da ih zapečete dok se ne pretvore u nešto slično džemu.

3. Solite i koristite začine tijekom cijelog procesa kuhanja

Ubacivanjem nezačinjenih sastojaka u posoljenu vodu nećete postići jednako bogatstvo okusa kao korištenjem namirnica koje ste prethodno začinili. Dobru juhu ne možete začiniti kad je već sve gotovo, već začine i sol trebate koristiti u svim fazama procesa.

Počeli ste s pirjanjem luka, obavezno ga malo posolite. Luku ste dodali mrkvu, lagano je posolite. Neprestano kušajte i prilagođavajte začine i bit ćete zadivljeni rezultatima i intenzitetom okusa koji će doći do izražaja.

4. Pirjanje u vlastitim sokovima

Pirjanje povrća u poklopljenoj posudi na laganoj vatri, tako da se kuha u pari vlastitih sokova, francuska je tehnika koja se zove à l'étouffée. Ova je tehnika ulaznica u svijet kremastih juha s izraženom dubinom. Fantastično funkcionira s cvjetačom, gljivama, celerom i korabom, ali i brojnim drugim namirnicama, poput kozica ili škampa.

5. Kremasto, ali bez vrhnja

Moguće je postići savršeno kremastu juhu bez dodavanja vrhnja ili drugih mliječnih proizvoda te usput postići još više okusa. U juhu umiješajte veliku žlicu maslaca od orašastih plodova ili sjemenki (kikiriki, badem, indijski oraščić, tahini), malo kuhanog graha ili mjericu humusa.

Ubacite jedan oguljeni kuhani krumpir, kockice kruha bez kore ili malo pečene cvjetače. Juhu možete zgusnuti i kašicom od kuhane riže, ječma ili slanutka, a ako je potrebno, razblažiti je možete s malo kokosovog mlijeka.

6. Problemi s teksturom

Kada radite bilo kakvu juhu u obliku pirea, nemojte miješati sve tekuće i čvrste sastojke odjednom. Uvijek je lakše dodati malo tekućine nego zgusnuti juhu koja je prerijetka.

7. Umiješajte razmućeno jaje

Od kineskih juha s jajima do rimske stracciatella juhe, mnoge poznate svjetske juhe završavaju se dodatkom razmućenih jaja. Jaja će pridonijeti teksturi i okusu, a mogu se dodati u više-manje svaku juhu.

8. Kiselina

Dodatak citrusa ili malo octa osobito je važan ako vaša juha već nema izvor kiseline, poput rajčice.

9. Šećer

Prstohvat šećera će ublažiti sve što je previše kiselo ili oštro, a često se dodaje u juhu od rajčica.

Pročitajte više