Kako napraviti savršenu carbonaru: Ovo su greške koje treba izbjegavati

Foto: Shutterstock

TJESTENINA carbonara talijansko je jelo koje je svoj suvremeni oblik i današnji naziv dobilo sredinom prošlog stoljeća. Najviše se povezuje s Rimom i regijom Lazio, no kao i s mnogim talijanskim jelima, priča o podrijetlu izaziva brojne rasprave i nagađanja.

Sastojci su prilično jednostavni. Najčešći izbor za tjesteninu su špageti, zatim su tu guanciale - slanina od sušenih svinjskih obraza, jaja, sir Pecorino Romano i svježe mljeveni crni papar.

Ako želite napraviti ovo jelo na tradicionalan način, morali biste koristiti isključivo slaninu guanciale i sir Pecorino Romano, ali mi na tome nećemo inzistirati. Dapače, ne bojte se upropastiti carbonaru zamjenom sastojaka. 

Bez vrhnja!

Vrsta sira ili slanine koju ćete koristiti nije presudna. Važno je zapamtiti kako je umak za carbonaru - umak od jaja i u njemu ne bi trebalo biti mliječnih proizvoda osim sira.

Bez ulja!

Slaninu treba ispeći na laganoj vatri u tavi bez ulja dok ne postane fino hrskava. Pažljivo kontrolirajte temperaturu jer vam masnoća od slanine ne smije zagorjeti. Kad postane hrskava, slaninu izvadite iz tave i stavite sa strane, ali masnoću ostavite u tavi.

Tjestenina mora biti al dente

Morate paziti da voda za tjesteninu bude dovoljno slana – najmanje 10-12 g soli po litri vode. Tjesteninu kuhajte dok nije savršeno al dente, procijedite je i stavite u tavu s masnoćom koju je pustila slanina.

Ne želite kajganu! 

Glavni sastojak i osnovna komponenta umaka su jaja. Najčešća preporuka je koristiti samo žumanjke, ali možete koristiti i kombinaciju žumanjaka i cijelih jaja. Količina je ključna i obično se koriste dva jaja po osobi. U posebnoj zdjeli pomiješajte jaja s ribanim tvrdim sirom i crnim paprom. Zatim – dalje od vatre – tu smjesu dodajte u tavu s tjesteninom i brzo pomiješajte sastojke.

Bitka za carbonaru se dobiva ili gubi u zadnjih 30 sekundi. Previše topline i dobili ste kajganu i sve upropastili! Pustite da toplina tjestenine učini svoje, a kako biste prilagodili gustoću umaka - možete dodati malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu.

Sve je spremno za manje od 20 minuta

I to je to! Miješajte dok ne postane kremasto, a zatim stavite slaninu na vrh tako da ostane hrskava. Sol se ne dodaje, ali zato nemojte štedjeti s paprom. Zapamtite, carbonaru bi trebalo pojesti što prije. Recept možete pronaći OVDJE.

 

Pročitajte više