Na hladnim mjestima brzo se kvare - ove namirnice ne bismo smjeli držati u hladnjaku

Foto: Shutterstock

GDJE JE određenim namirnicama mjesto - u hladnjaku, smočnici ili u kuhinjskom elementu? Neke namirnice sigurno zabunom često stavljamo u hladnjak, a tamo im uopće nije mjesto - zapravo bi trebale biti u smočnici ili na nekom drugom suhom i tamnom mjestu. Evo par namirnica koje nikako ne biste trebali držati u hladnjaku, tvrde neki.

>> Koliko često čistite hladnjak? Evo kako to napraviti pravilno

Krumpir

Kada je riječ o hrani koju nikada ne bismo smjeli držati u hladnjaku, na prvom je mjestu sirovi krumpir. Hladnoća u hladnjaku može biljni škrob pretvoriti u šećer i učiniti ga slađim, što nije idealno za krumpir, kao ni za njegovu teksturu kada ga skuhamo ili spečemo.

Češnjak

Ni češnjak ne biste smjeli stavljati u hladnjak, pogotovo ako ga spremite u hermetički zatvorenu posudu. Niske temperature mogu uzrokovati da češnjak proklija, postane pljesniv i dobije gumastu teksturu, što nikako ne volimo. Trebate ga držati u smočnici, gdje je dobar protok zraka.

Luk

Hlađenje ima štetan utjecaj na teksturu i rok trajanja luka. Vlaga u hladnjaku potiče rast plijesni na luku, što ga čini opasnim. A možda još gore od svega je staviti luk u plastičnu vrećicu jer će tada uvući i apsorbirati mikroplastiku iz te plastične vrećice. Dakle, čuvajte ga u smočnici u papirnatoj vrećici.

@j9naturally NEVER Put These 3 Foods In The FRIDGE ❌ Dr. Janine reveals 3 foods that you should never put in the fridge. From causing harmful chemical reactions to promoting bacteria growth, these foods are better stored at room temperature. Watch to learn more about the dangers of refrigerating raw potatoes, garlic, and onions! #fridge #nutrition #onions #garlic #rawpotatoes ♬ original sound - doctorjanine Bowring, ND

Paprika

Zbog hlađenja paprike više neće biti toliko hrskave i svježe, tako da ni njih ne bi trebalo spremati u hladnjak. Hladno okruženje može uništiti staničnu strukturu paprike, što rezultira mekanim, gnjecavim i nimalo ukusnim paprikama. Držite ih u papirnatoj vrećici na tamnom mjestu u smočnici.

Krastavci

Ni krastavci se ne bi trebali držati u hladnjaku - hlađenje će ubrzati proces truljenja krastavaca, a osim toga, niske temperature mogu uzrokovati da krastavci izgube svoju hrskavost, što nikako ne želimo.

>> Produljite svježinu voća i povrća u smočnici uz nekoliko kul trikova

Razno voće

Voće poput jabuka, dinja, bresaka, manga, naranča i limuna te bobičasto voće poput jagoda, malina i borovnica jednostavno je boljeg okusa ako ga držite na sobnoj temperaturi. Zato biste za ovo voće definitivno trebali izbjegavati hladnjak ako želite da zadrži najbolji okus.

Mljevena kava i zrna kave

Iako to rijetko tko radi, ni kavu ne bi trebalo držati u hladnjaku. Naime, držanje kave u hladnjaku može uništiti njezin okus, a može vrlo lako upiti druge arome (a svi znamo da ih u hladnjaku ima mnogo). Kavu držite u zatvorenoj kutijici u kuhinjskom ormariću.

@attn Keeping these items out of the fridge will help them taste better and free up some space🥒 If your refrigerator is filled to the brim, you might want to go through it and see what can live on a counter or in a pantry instead. #foodtok #fridgecheck #fridgestorage ♬ original sound - attn:

Pročitajte više