Na tržnicama se i dalje može pronaći mladi luk. Iskoristite ga do zadnjeg komadića

Foto: Marin Tironi/Index

MLADI luk je povrće dobiveno od raznih vrsta iz obitelji Allium, koja uključuje češnjak, luk, poriluk, ljutiku i vlasac. Iako se lukovice mnogih vrsta iz obitelji Allium koriste kao hrana, glavna karakteristika mladog luka je da mu nedostaje potpuno razvijena lukovica.

S obzirom na to da se mladi luk zapravo sastoji od dva dijela, bijelog donjeg dijela i zelenih izdanaka na vrhu, jedinstveno je povrće koje nudi dva različita okusa. Okus bijelog dijela najviše podsjeća na okus luka, posebno bijelog luka, iako je manje opor i slađi. Zeleni dio je okusom izrazito nalik luku, ali s dodatnim svježim, travnatim okusom.

@poppycooks Did you know you can use ALL of the spring onion?! 🌱🧅 #learnontiktok #knifeskills #springonion #kitchentips @tiktok_uk ♬ original sound - Poppy O’Toole

Korištenje

Mladi luk je popularan sastojak azijske i latinoameričke kuhinje i često se koristi kao ukras u raznim receptima. Može se kuhati, cijeli ili nasjeckan, ali se vjerojatno najviše koristi sirov u salatama. Redovit je sastojak jela iz woka, a uglavnom se dodaje na samom kraju, kako bi zadržao hrskavost.

>> Recept za kozice u kokosovom mlijeku

Narezan na kolutiće se koristi u juhama, jelima s rezancima, sendvičima, curryjima i umacima. Preliven sokom limete, obično se poslužuje kao tradicionalni dodatak jelima s roštilja u latinoameričkoj kuhinji.

>> Recept za kremasti umak od avokada i mladog luka

U Kini se često koristi zajedno s đumbirom i češnjakom prilikom pripreme raznih vrsta povrća i mesa. Bijeli dio se obično prži s ostalim sastojcima, dok se zeleni dio usitnjava i koristi za ukrašavanje gotovog jela. U Irskoj se često nasjeckan dodaje pireu od krumpira i redovit je sastojak krumpir salate.

>> Recept za tajlandsku juhu

Kupovina

Mladi luk je dostupan na tržnicama tijekom cijele godine, ali mu je sezona tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Prilikom kupnje potražite luk čija je bijela baza čvrsta, a zeleni krajevi jarke boje i čvrsti. Izbjegavajte svežnjeve koji sadrže uvelo i požutjelo lišće.

Skladištenje

Želite li mladi luk relativno kratko zadržati svježim, jednostavno skinite gumicu sa svežnja, isperite, ocijedite višak vode i osušite krpom ili papirnatim ručnicima. Zatim ga zamotajte u vlažne papirnate ručnike i pohranite u ladici hladnjaka par dana.

Ako ga želite duže zadržati svježim, trebat će vam čista staklenka. Napunite staklenku vodom otprilike do pola, isperite mladi luk i stavite ga u staklenku s bijelim krajevima na dnu. Na kraju pokrijte vrhove plastičnom vrećicom i gumicom pričvrstite vrećicu oko otvora staklenke. Na ovaj se način mladi luk može čuvati do par tjedana.

Pročitajte više