Tiktokerica Nara otišla korak dalje i napravila domaće žvakaće gume

Screenshot: TikTok/naraazizasmith

SIGURNO ste čuli za Naru Azizu Smith, 22-godišnjakinju (iako neki tvrde kako laže i da zapravo ima 28 godina) s majkom iz JAR-a i ocem iz Njemačke koja živi u Kaliforniji, radi kao model i influencerica, ima troje djece i prava je internetska senzacija. Lažnih profila s njenim snimkama na TikToku je brdo, no njezin pravi je pod korisničkim imenom @naraazizasmith ovog trena ima 6.3 milijuna pratitelja.

Njezin TikTok je prepun videa na kojima priprema obroke za svoju obitelj, uvijek od nule, pa tako priprema domaći sir, kruh, maslac, a sve to vrlo dotjerana. Ovog puta, Nara je otišla korak dalje i za svoju sestru koja joj je došla u posjet pripremila je domaće žvakaće gume. U komentare se sjatilo mnoštvo hejtera, ali mi nismo jedni od njih, pa smo povodom ovog Narinog videa odlučili istražiti kako se one točno mogu napraviti i koji su sastojci potrebni.

@naraazizasmith who doesn’t love bubble gum! #easyrecipes #homecooking #candy #bubblegum #fypツ ♬ O mio babbino caro (Gianni Schicchi:Puccini:Adami) - AllMusicGallery

Recept za domaće žvakaće gume

Od alata, za izradu domaćih žvakaćih guma trebat će vam mikrovalna pećnica, daska za rezanje, posuda za mikrovalnu, škare te masni papir (papir za pečenje). Od sastojaka koje ćete koristiti, pripremite si:

  • 1/3 šalice tzv. gumene baze (baze za izradu žvakaćih guma)
  • ¼ žličice limunske kiseline
  • 1 žličica glicerina
  • 2 žlice kukuruznog sirupa
  • 1/2 šalice šećera u prahu
  • 5 do 7 kapi arome po želji (zelena jabuka, menta, što god želite)

Ok, idemo sad prvo objasniti što je to gumena baza jer vjerujemo da vam se iznad glave stvorio upitnik kad ste to pročitali. To je sastojak zbog kojeg su žvakaće gume gumene, a konkretno je riječ o netopivoj i nehranjivoj tvari koja omogućuje da se žvakaća guma žvače satima bez bitnijih promjena.

Napravljena je od, između ostalog, prehrambenih polimera, plastifikatora, omekšivača, teksturizatora i emulgatora. Kod nas je nigdje nismo našli, no ima je po nekim stranim online dućanima, iako je nezahvalno govoriti o cijeni za osobnu upotrebu, s obzirom na to da se nude količine za veleprodaju (npr., po jednu tonu).

Kad smo to razjasnili, evo i recepta koji vam možda nikad u životu neće trebati, ali hej - nije loše znati koji je postupak izrade domaćih žvakaćih guma. 

Pomiješajte 1/3 šalice gumene baze s 1/4 žličice limunske kiseline, 1 žličicom glicerina i 2 žlice kukuruznog sirupa. Stavite mješavinu u mikrovalnu na 1 minutu (obratite pažnju na to da zdjela smije u mikrovalnu). Isipajte 1/2 šalice šećera u prahu na dasku za rezanje ili neku drugu podlogu na kojoj ćete mijesiti i napravite rupu u sredini hrpe. Ostavite malo šećera u prahu u posudi sa strane da si možete "pošećeriti" prste kada počnete mijesiti, da vam se ne zalijepi sve skupa za dlanove.

Sad izvadite mješavinu iz mikrovalne i promiješajte. Mješavina bi trebala biti temeljito otopljena i vrlo ljepljiva. Ako nije, stavite u mikrovalnu još 30 sekundi i ponovno promiješajte. Dodajte 5 do 7 kapi arome u otopljenu mješavinu i dobro promiješajte i ulijte u onaj mali bunar koji ste ranije napravili u šećeru u prahu. Mijesite smjesu i šećera u prahu 20 minuta. "Tijesto" bi trebalo biti glatko i čvrsto. Ako ostane ljepljivo, dodajte još šećera u prahu.

Što dulje mijesite tijesto, manja je vjerojatnost da će se žvakaća guma raspasti dok se žvače. Smotajte tu veliku domaću žvakaću gumu u uže i izrežite je škarama na komadiće veličine zalogaja i kratko uvaljajte u šećer u prahu. Zamotajte svaki komad u masni papir i eto ga - to je to. Biste li probali, u slučaju da nabavite sve potrebne sastojke?

Pročitajte više