Kako igranje igrica pozitivno utječe na mozak

Shutterstock

 

Suvremena znanstvena istraživanja pokazuju da igrice mogu biti aktivnost koja osnažuje mozak (ako se igraju razumno vrijeme). Sljedeći put kad čujete nekoga da kaže nešto poput "Ja igram World of Warcraft", pokušajte ne omalovažavati tu aktivnost.

Jedna od znanstvenica koji se zainteresirala za performanse mozga tijekom igranja je dr. sc. Daphne Bavelie. Njezin laboratorij za kognitivnu neuroznanost na Sveučilištu u Ženevi proučava utjecaj akcijskih videoigara na plastičnost mozga i sposobnost učenja. Glavni fokus ovih studija bile su nasilne akcijske igre pucačine u prvom licu – poput "Call of Duty", koje su u provedenim testovima pokazale mnoge iznenađujuće prednosti.

Igrači poboljšavaju vid?

  • Između ostaloga, da. Igrači poboljšavaju vid. Igrači mogu razlikovati nijanse sive, na primjer, i primijetiti više detalja. Stoga se sada razvijaju igre koje pomažu pacijentima sa slabim vidom.
  • Igrači imaju bolju priliku usredotočiti svoju pozornost. Objašnjenje za to je da igrači mogu pratiti više objekata odjednom i usredotočiti se na testove dulje vrijeme.
  • Igrači su se pokazali kao izvrsni multitaskeri; mogu se prebacivati s jednog zadatka na drugi uz minimalan napor.

Također je važno priznati vezu između igranja i stava usmjerenog na cilj. Prema Jane McGonigal, dizajnerici i autorici igara, ljudi imaju pravi osjećaj optimizma u pogledu svojih sposobnosti i želju da postanu bolji i uspiju dok igraju videoigre. Velika količina fizičke i mentalne energije koristi se za rješavanje teških problema, a to je stvarna fiziološka i psihološka stvarnost igranja igre. Nadalje, mnogi igrači različite dobi prijavljuju značajno poboljšanje svojih kognitivnih sposobnosti i procesa donošenja odluka. Na taj način igranje postaje savršena kombinacija kognitivne terapije i ugodne razonode.

Međutim, imajte na umu da pretjerano igranje može biti opasno za vaše zdravlje. Kako bi videoigre bile vrlo preporučljive kao aktivnosti za poboljšanje mozga, dizajneri igara trebali bi integrirati elemente igara koji poboljšavaju ljudski mozak, a da igre ostanu zabavne.

Pročitajte više