Otkrij ljepotu, ponesi uspomene… Istraži Zagreb i Zagorje

Foto: Press

ZAGREB i njegova okolica područje su zanimljive povijesti, bogate kulturne ponude, neprekinutog niza primamljivih događanja, i onih koji podižu adrenalin. Ljepota i atmosfera doista posebnoga grada uz istraživanje zelene okolice romantičnoga Zagorja u njegovoj neposrednoj blizini pružaju velik izbor doživljaja te neiscrpnu mogućnost kombinacija kojima je zajednički nazivnik: odmor kakav možete samo poželjeti. I više od toga…

Zagreb – grad s mnogo lica

Boravak u Zagrebu pruža mnoge mogućnosti za odmor i užitak u kulturnim sadržajima, ali i, slažu se s time svi koji su barem jednom ovdje bili, atmosferi grada. Obilazak osamdesetak muzeja i galerija te završetak dana u jednom od četrdesetak zagrebačkih kazališta bogatog izbora žanrova i scenskih izraza najkraći je pregled onoga što vam pruža zagrebačka kulturna scena. Bogata je i zagrebačka koncertna ponuda, od nastupa hrvatskih umjetnika do koncerata svjetskih zvijezda kojima je Zagreb jedna od važnih postaja na međunarodnim turnejama. Izlošci zagrebačkih muzeja izuzetno su vrijedni i govore o zagrebačkoj i hrvatskoj povijesti, ali sadrže i važna svjedočanstva svjetske civilizacije. Mnogo ih je i svi su vrijedni. No mnogi ističu Zagrebačku mumiju, arheološki izložak iz Egipta, umotanu u laneni povoj s najduljim etruščanskim natpisom na svijetu, svjetsku vrijednost bez presedana…

Uz one klasične, tu su i inovativni muzeji suvremenog izraza koji na zanimljiv način progovaraju o nekim aspektima života i odnosa među ljudima. Spomenimo, primjerice, Muzej iluzija kao i Muzej propalih veza koji izlošcima iz mnogih zemalja simbolično progovaraju o ponekad bolnim, a drugi put ironičnim prekidima ljubavnih i prijateljskih veza… u čijim je pričama uvijek ispričana i neka naša priča…

No, dovoljno je i samo hodati zagrebačkim ulicama da biste osjetili bȉlo grada koji živi na otvorenim prostorima i svaki vaš boravak čini iznenađujućim, uvijek ugodnim i – dakako – zahvaljujući odličnoj gastronomskoj ponudi, itekako ukusnim.

Zagreb je poznat i po svojim parkovima, posebice onima koji čine Lenucijevu "zelenu potkovu" što oivičuje samo središte grada i prekrasna je oaza zelenila, opuštenog boravka te povijesnih spomenika i bista znamenitih ličnosti hrvatske, zagrebačke i svjetske povijesti. Zagreb ima i svoje rekreativne zone u parku Maksimir te na jezerima Jarunu i Bundeku. Zagrepčani su snažno povezani i sa svojim brdom Sljemenom, koje se doslovno naslanja na grad, te je kao izletište i rekreativna zona atraktivno u svako doba godine.

A sve je to zajedno Zagreb, čiji ritam i način života već poslije prvog susreta postaju i ritam našeg srca i trajne povezanosti.

Zagorje, bajka na dlanu

No, Zagreb je i ishodište zanimljivih izleta u bližu okolicu. Nadomak gradu, udaljeno samo nekoliko desetaka kilometara, nalazi se Zagorje – romantična regija poznata po velikom broju dvoraca, termalnim izvorima, svetištima te brojnim mogućnostima za adrenalinske sportove, poput vožnje balonom, rekreativnom jahanju te prekrasnim brežuljcima prošaranim vinogradima.

Kulturne atrakcije te regije prepoznate su i u svjetskim razmjerima. Spomenimo, primjerice, u Krapini – tek pedesetak kilometara od Zagreba – Muzej krapinskih neandertalaca. Naime, uz najveće svjetsko nalazište neandertalskog pračovjeka u Hušnjakovu otvoren je 2010. godine muzej koji nas na fascinantan način vodi u prošlost čovjeka i civilizacije te je jedan od najmodernijih i najsofisticiranijih muzeja takve vrste na svijetu.

Ljubiteljima umjetnosti nezaobilazna je Galerija Augustinčić s djelima jednog od naših najznačajnijih kipara. Predstavnik hrvatske moderne umjetnosti, Antun Augustinčić (1900.-1979.) svoja je djela darovao rodnom Klanjcu.

Vjernicima je često odredište poznato marijansko središte u Mariji Bistrici.

U potrazi za atrakcijama ugodan će vas izletnički dan u Zagorju odvesti i u izvorno etno-selo – Muzej Staro selo Kumrovec, do Muzeja seljačkih buna kao i muzeja tematski posvećenih rudarskoj tradiciji, numizmatici, oldtajmerima itd. Toliko željeni adrenalin donosi atraktivna ponuda jedinstvenog Heli centra Toplice.

Zagorje je također poznato po odličnoj gastronomskoj ponudi, ali i, kao vinorodno područje, vinima koja se sve više penju na međunarodnoj ljestvici kvalitete. Sve će to svaki dan u zagrebačkoj okolici učiniti još ugodnijim i, dakako, ukusnijim.

I tako redom, mnogo je toga što ćete vidjeti i doživjeti u Zagrebu i Zagorju, području koje vas poziva da izborom sadržaja i aktivnosti stvorite mozaik doživljaja i odmor koji se pamti.

Pročitajte više