Pogledajte koliko košta večera u restoranu s dvije Michelinove zvjezdice u Malmöu

Foto: Instagram/Restaurang Vollmers

GRAD o kojem se zadnjih par dana ne prestaje govoriti je švedski Malmö, a mi smo istražili njegovu gastronomsku ponudu i pronašli jedan tamošnji restoran koji ima ne jednu, već dvije Michelinove zvjezdice - restoran Vollmers koji se nalazi u jednoj kamenoj uličici u Starom gradu.

Obiteljski je to restoran čija se jela pripremaju samo od najboljih sastojaka koje južna Švedska ima za ponuditi, kažu iz restorana, a u Michelinovom vodiču o njima su napisali kako je riječ o intimnom restoranu s bogatim jelovnikom koji uključuje kreativna i sofisticirana jela inspirirana djetinjstvom vlasnika.

Sve je krenulo 1920. godine

"U Vollmersu ćete uz jelovnik dobiti djelić povijesti. Ovdje večerate sa srebrnim priborom za jelo koji dolazi iz prve gostionice koja je bila u vlasništvu naše obitelji i usput jedete naša omiljena jela iz djetinjstva. Ali sve što danas imamo, imamo zahvaljujući galanteriji", pišu vlasnici na službenoj stranici ovog restorana, koji postoji već dugo godina.

Kada su 1920. godine pradjed i prabaka trenutnih vlasnika ovog restorana, Ebbe i Bertha Vollmer, došli iz Njemačke u Malmö, otvorili su galanteriju koja je ubrzo postala najuglednija u gradu. No kada je jednog dana Ebbe teško ozlijeđen u nesreći, Bertha je shvatila da je na njoj da brine o obitelji. Novcem od galanterije otvorila je restorane, a sve ostalo je povijest.

Kad je Bertha preminula, njezino troje djece naslijedilo je restorane, od kojih je jedan i ovaj u Malmöu, koji danas vode njezini praunuci. Kako pišu na službenoj stranici, unuci su svake nedjelje večerali zajedno sa svojom bakom koja bi ih bockala vilicom ako nisu sjedili kako treba - a danas tim istim srebrnim vilicama jedu gosti u njihovom restoranu.

Kakva jela nude i koliko košta cjelokupno iskustvo?

U ovom skandinavskom restoranu poslužuju se jela koja su karakteristična za područje južne Švedske, a koja su inspirirana nekim jelima iz djetinjstva trenutnih vlasnika. Neka od jela koja se nalaze na jelovniku su, primjerice, juha od krastavaca i kopra sa škampima, grgeč u umaku od badema, ljetna salata od prepelica, no jelovnik se mijenja ovisno o sezoni.

Sva su jela modernizirana, a degustacijski meni uključuje nekoliko sljedova, s ukupnim trajanjem večere od otprilike četiri sata. Cijena menija po osobi kreće se od 280 eura, a ako uz večeru želite upariti i vino, to će vas koštati još dodatnih 150 eura, dok će vas bezalkoholna pića koštati 75 eura. Kombinacija vina i bezalkoholnih pića košta 100 eura.

Pročitajte više