Međunarodni sud pravde: Japanski "znanstveni kitolov" mora prestati

Screenshot: Wikipedia

JOJI MORISHITA, japanski službenik Međunarodne komisije za kitolov (IWC), izazvao je nevjericu u srijedu kad je izjavio kako je u Japanu objavljeno 666 znanstvenih članaka koji se temelje na japanskom znanstvenom programu kitolova na Antarktici, prenosi The Guardian.

Broj koji je naveo Morishita nepojmljivo odudara od broja koji je naveo Međunarodni sud pravde (ICJ), koji je zaustavio kitolov na Antarktici u  ožujku ove godine. Naime, suci ICJ-a su došli do zaključka kako je Japan objavio samo dva znanstvena rada od 2005. godine te su istaknuli kako je japanski istraživački program Jarpa II proizveo malo znanstveno relevantnog materijala.

"S obzirom na to da je program Jarpa II aktivan od 2005. godine i da je za vrijeme programa ubijeno oko 3.600 kitova, znanstvena produkcija koja prati program bila je oskudna. Japan mora poništiti autorizaciju, dozvole i odobrenja koja je izdao zbog programa Jarpa II te mora prestati izdavati takve akreditive, vezano uz program", rekao je Peter Tomka, sudac ICJ-a.

Japanski institut u Tokiju koji se bavi istraživanjem kitova ističe kako je Japan objavio 130 znanstvenih radova na temelju programa Jarpa i Jarpa II između 1988. i 2013. godine. ICJ ističe kako je većina radova koje japanski institut navodi neobjavljena ili objavljena izvan znanstvenih časopisa koji zadovoljavaju standarde struke, ističe The Guardian.

Pročitajte više