Udvostručen broj paleži skloništa za azilante u Njemačkoj, Bavarci traže protjerivanje Balkanaca

Foto: Prozori na zgradi skloništa za azilante u Meissenu/Hina

OD POČETKA godine u Njemačkoj gotovo da nije bilo dana bez napada na skloništa za izbjeglice u trenutku kad se zemlja suočava s rekordnim brojem tražitelja azila koji bježe pred ratovima i nasiljem, piše Reuters.

U posljednjih šest mjeseci zabilježeno je 150 paleži ili napada u kojima su oštećena ili uništena renovirana ili nova skloništa pripremljena za priljev od oko 450,000 izbjeglica čiji se dolazak očekuje do kraja godine. 

Napadi, koji učestalo eruptiraju u lokalnim zajednicama gdje se grade skloništa prije dolaska izbjeglica, štete imidžu Njemačke i izazivaju unutarnju napetost jer velik broj Nijemaca podržava njihov prihvat.

"Ja osjećam sramotu zbog mržnje prema strancima na ulicama Njemačke," izjavio je u utorak ministar pravosuđa Heiko Maas nakon sastanka s predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova tijekom kojeg mu je rečeno da je broj napada na skloništa gotovo udvostručen od početka godine. U čitavoj 2014. zabilježeno je 170 napada.

Svastike na zidovima
 
Intenzitet napada raste iz dana u dan, pa je prošle subote spaljen centar za prihvat izbjeglica u gradu Remchingenu, počinjena materijalna šteta iznosi 70,000 eura. Nekoliko sati ranije, napadači su iz vatrenog oružja zapucali na prozore drugog skloništa u gradiću Boehlen u blizini Leipziga.


U bavarskom gradu Vorra, prošlog tjedna je zapaljeno prazno sklonište a na zidovima su iscrtane svastike.

Slični napadi su u proteklim tjednima zabilježeni i u gradovima Freital, Messen i Troeglitz, gdje je redom onemogućen prihvat izbjeglica.

Na sjeveroistoku, u gradu Rostock, policija je u nedjelju morala upotrijebiti suzavac tijekom borbe s desničarskim ekstremistima koji su napali grupu izbjeglica iz Albanije i Egipta tijekom održavanja lokalnog festivala.

Ministar Maas za Bild ističe da je zemlja podijeljena između "iracionalnog straha i nasilja" i suosjećanja za patnje izbjeglica. Ispitivanje javnog mijenja iz travnja pokazuje da 50 posto Nijemaca želi da zemlja primi još veći broj imigranata.

Već viđen scenarij

Aktualna situacija podsjeća na veliku rasističku netrpeljivost koja je u Njemačkoj potrajala nekoliko godina nakon ujedinjena u 1990-oj godini. U tadašnjim nemirima uzrokovanim ekonomskim nevoljama ubijeno je 186 stranaca.

Kritičari se pribojavaju da bi se scenarij mogao ponoviti i da vlada ne odgovara dovoljno brzo i odlučno na novi val nasilja, indirektno potičući palež.

"Vlada nema koherentnu strategiju i pojedini političari, pogotovo s desnice, pogoršavaju situaciju svojim zapaljivim komentarima i akcijama," komentirao je za Reuters Hajo Funke, politolog s berlinskog Slobodnog sveučilišta.

Premijer Bavarske Horst Seehofer i njegova Kršćanska socijalna unija (CSU), sestrinska stranka Kršćanskih demokrata (CDU) Angele Merkel, pozivaju na brzu deportaciju ljudi iz balkanskih zemalja u kojima situacija više nije toliko opasna da bi opravdala azil.  

"Ideje desničarskih populista koje se poput podivljale vatre šire u CSU su krajnje opasne," kaže Funke, podsjećajući na bombaške napade u ranim 90-im godinama prošlog stoljeća koji su dijelom uvjetovani tadašnjom oštrom retorikom desnice. 

Pročitajte više