Vodeni val prolazi Hrvatskom: U Zagrebu nema opasnosti od izlijevanja Save, vodostaj pada iz sata u sat

VODENI val iz Slovenije prolazi kroz Hrvatsku, zasad bez većih posljedica.

Kako izvještavaju Hrvatske vode, vrhunac vodenog vala prošao je Savom kroz dio zemlje. Na mjernoj postaji Sava - Zagreb najviši je vodostaj (381 centimetar) izmjeren u jedan sat ujutro. Otada se bilježi pad pa je vodostaj u sedam sati ujutro iznosio 346 centimetara. Vodostaj pada iz sata u sat. U 13 sati je u Zagrebu izmjereno 307 centimetara, u Rugvici i više, 744 centimetara, no opasnosti za građane nema, potvrdio je Zijah Mahmutspahić iz Hrvatskih voda.

"U principu, vodni val je jutros oko 3-4 sata prošao Grad Zagreb bez nekakvih većih problema. Sada se on kreće prema Rugvici i srednjem toku Save tako da ništa specijalno nije bilo. Sve je pod kontrolom", kaže Mahmutspahić. Mjere obrane od poplave na području Grada Zagreba već su ukinute, a iz Hrvatskih voda poručuju kako je u glavnom gradu sve pod kontorlom.

Vodostaji opadaju i na drugim mjernim postajama u blizini Slovenije, a rastu s daljnjim tokom Save, od mjerne postaje Crnac pa sve do Slavonskog broda koji tek očekuje dolazak vodenog vala.

Ni na jednoj mjernoj postaju zasad nisu proglašene izvanredne mjere obrane od poplave. Stanje na slivu Save je uglavnom normalno, pripremno stanje proglašeno je na osam mjernih postaja u blizini Slovenije. Iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje doznali smo da zasad nemaju informacija o traženju njihove intervencije. Na slivu Drave i Dunava stanje je normalno.

Preventivno ugašena NE Krško

Zbog nabujale Save privremeno je preventivno ugašena Nuklearna elektrana Krško. Direktor nuklearke Predrag Širola objasnio je da je Krško ugašeno zbog nečistoća u nabujaloj Savi, kojom se hladi elektrana.

Preventivno gašenje nuklearke prošlo je bez ikakvih problema. Idućih dana na nuklearci će biti obavljeni preventivni pregledi, te će se ukloniti manji nedostaci. Očekuje se da će nuklearka s radom nastaviti u utorak. Ovo je drugi put da se Krško preventivno gasi zbog rasta vodostaja Save.

Pročitajte više