Biden uveo sankcije firmi koja stoji iza plinovoda Sjeverni tok 2

Foto: EPA

AMERIČKI predsjednik Joe Biden je i službeno uveo sankcije firmi Sjeverni tok 2 AG, koja je registrirana u Švicarskoj te je kompanija-kćer ruskog plinskog diva Gazproma.

"Ovaj potez je novi korak u našoj inicijalnom paketu sankcija koje uvodimo kao odgovor na ruske poteze u Ukrajini. Jasno sam dao do znanja da nećemo oklijevati povući i dodatne poteze ako Rusija nastavi eskalirati situaciju", stoji u Bidenovom priopćenju. Predsjednik SAD-a je ponovo pozdravio odluku njemačkog kancelara Olafa Scholza da blokira projekt plinovoda.

"Putin je potaknuo svijet da se odmakne od ruskog plina"

"Ruski predsjednik Vladimir Putin je svojim potezima potaknuo svijet da se odmakne od ruskog plina i potraži nove izvore energije. Želim zahvaliti kancelaru Scholzu za blisko partnerstvo i kontinuiranu posvećenost ideji da Rusija odgovara za svoje postupke", stoji u Bidenovu priopćenju.

Podsjetimo, plinovod Sjeverni tok 2 vrijedan 10 milijardi eura izgrađen je prošlog rujna, ali još nije otvoren. Po svemu sudeći, zbog njemačke odluke će ostati zatvoren - do daljnjega.

 

Pročitajte više