Boris Tadić: Haški sud je postupio u skladu s pravom

SRPSKI predsjednik Boris Tadić je rekao da je u vezi presude trojici hrvatskih generala Haški sud postupio u skladu s pravom.

"Haški sud je postupio u skladu s pravom. Ukoliko imamo kazne primjerene zločinu koji je izvršen, onda imamo veće šanse i pretpostavke za pomirenje među građanima na prostoru jugoistočne Europe", kazao je danas Tadić u Kraljevu.

Dodao je kako se tu radi o moralnom, ali i funkcionalnom pitanju, jer smatra da ukoliko postoji dobra suradnja u regiji, onda i regije te zemlje u njemu neće zaostajati za ostalim zemljama Europe.

Tadić nije želio detaljnije ocjenjivati opravdanost kazni, jer bi za njega to bilo miješanje u rad Haškog suda i pravosuđa. Ante Gotovina je dobio 24, a Mladen Markač 18 godina zatvora, dok je Ivan Čermak pušten.

Homen: Možemo biti zadovoljni presudom

Slobodan Homen, koordinator srpske vlade za odnose s javnošću, izjavio je da Srbija može biti zadovoljna presudom. No, Homen ističe kako nije toliko bitna visina kazne koju je dobio Gotovina, koliko je bitno da je Haag prepoznao da se u Oluji doista dogodilo organizirano etničko čišćenje.

"Ova će presuda baciti sasvim drugačiju sliku na događaje iz devedesetih godina, kao i na ulogu srpskog naroda u tim događajima. Puno važnije od bilo koje kazne jest da je ustanovljeno da su krivi za zločin za koji smo svi znali", rekao je Homen, prenosi Beta.

"Presuda bi mogla biti korak prema pomirenju"

Voditelj srpskog Ureda za suradnju s Haškim sudom Dušan Ignjatović tvrdi da bi ova presuda trebala dovesti do suočavanja s prošlosti u cijeloj regiji, kao i da će Srbi zbog nje nabolje promijeniti svoje mišljenje o Haškom sudu. "Hrvatski generali osuđeni su za teške zločine. Nema sad razloga za nikakvo prepucavanje, niti da se ta presuda prezentira kao velika pobjeda. Ostaje samo nada da će obitelji žrtava ovo doživjeti kao pravdu", kaže Ignjatović.

Bruno Vekarić, zamjenik srpskog tužitelja za ratne zločine, naglasio je da će se presuda zasigurno odraziti na odnose Srbije i Hrvatske, posebno pred Međunarodnim sudom pravde. Za Vekarića je posebno bitna činjenica da je Haški sud kao zločinca prozvao Franju Tuđmana. "To Srbiji s jedne strane daje komforniju poziciju, a s druge strane može biti korak prema pomirenju", uvjeren je Vekarić.

Pročitajte više