Korupcijskim aferama država oštećena za 1,7 milijardi kuna

DRŽAVI i državnim tvrtkama korupcijskim aferama napravljena je šteta od 1,7 milijardi kuna. Prema pisanju Novog lista samo u istražnim postupcima pokrenutim u najvažnijim antikorupcijskim akcijama posljednjih godinu dana, šteta za koju uskočki tužitelji procjenjuju da je napravljena penje se na gotovo 1,4 milijarde kuna. Novcem od šteta u antikoruptivnim akcijama moglo bi se dva puta otplatiti godišnje troškove glavnice zajmova od međunarodnih organizacija.

Najveća šteta napravljena za prodaju jeftine struje TLM-u

Najveća šteta dosad je evidentirana u istrazi za prodaju jeftine struje TLM-u, u kojoj je HEP oštećen za 600 milijuna kuna. Potom je na redu istraga malverzacija u Podravci, čija se šteta procjenjuje na 350 milijuna do pola milijarde kuna. Zatim HPB u kojem se radi oko 330 milijuna kuna napravljene štete.

Potom su malverzacije u HAC-u, HŽ-u, Đakovštini, u MORH-u i Brodosplitu, u kojima se zajedno skupilo oko stotinu milijuna kuna štete. Daimlerovi vatrogasni kamioni, koji su preplaćeni za 200 milijuna kuna. Potom 80 milijuna kuna neprikupljenih komunalnih naknada od Tržnica Rijeka kojima se sad bave osječki tužitelji, šteta u recentnim antikoruptivnim akcijama penje se na gotovo 1,7 milijardi kuna.

"Novac poreznih obveznika dužnosnici doživljavaju kao samoposluživanje"

"Nema sumnje da su ti iznosi tek vrh ledenog brijega. U tome leži tajna zbog koje su zemlje s nižom stopom korupcije, dakle uređene zemlje, toliko bogatije od onih u kojima korupcija cvjeta. Nažalost, bojim se da su ukupne izravne korupcijske štete u Hrvatskoj daleko veće. Naši dužnosnici i javni službenici još uvijek doživljavaju novac poreznih obveznika kao samoposluživanje. Naše institucije su prilično krhke i vrlo lako pucaju pod političkim pritiskom, ali posljednje akcije ipak pokazuju da politika nije nužno jača od pritiska javnosti", rekao je Zorislav Antun Petrović, predsjednik Transparency Internationala Hrvatska.

Pročitajte više