Milijunski posao u Beroševom ministarstvu dobila firma sina bivšeg HDZ-ovog premijera

Foto: FaH

Beroševo ministarstvo zdravstva odabralo je firmu za obavljanje brokerskih poslova. Na drugom pozivu pobijedila je zajednica dvije firme od kojih je jedna u vlasništvu Ivana Valentića, sina bivšeg HDZ-ovog premijera.

Raniji poziv za obavljanje istih poslova poništen je bez službenog obrazloženja, a pojavila se sumnja da su kriteriji oblikovani da daju prednost firmi Centar broker, koja je u vlasništvu - Ivana Valentića, piše N1.

Na njihov upit zašto je poništen prvi poziv, iz ministarstva su kazali da su se nadali većem odazivu, ali nisu rekli koliko se točno firmi javilo na prvi poziv.

"Uzimajući u obzir opseg i kompleksnost posla koji se planira dodijeliti temeljem budućeg sporazuma o poslovnoj suradnji, Ministarstvo zdravstva je očekivalo veći odaziv zainteresiranih gospodarskih subjekata te je slijedom navedenog donijelo odluku o poništenju, nakon čega su se održale tehničke konzultacije kako bismo dobili informacije s tržišta na koji način dodatno unaprijediti uvjete poziva na dostavu zahtjeva za sudjelovanje te isti ponovo objaviti", navedeno je u pisanom odgovoru iz Ministarstva.

Po svemu sudeći, ni na ponovljeni poziv nije se javilo puno interesenata, odnosno, kažu iz Ministarstva da su "zaprimljene prijave dvije zajednice ponuditelja", ali ovaj put je to očito bilo dovoljno. Prva je prijava tvrtki Centar broker d.o.o. i Euro posredovanje d.o.o., dakle, zajednica predvođena tvrtkom za koju se već nakon prvog poziva smatralo da će dobiti posao, a druga zajednica ponuditelja Fortius Inter Partens d.o.o. i InterOmnia d.o.o.

Valentićeva firma posluje s mnogim državnima, ali i Pripuzom

Valentićeva firma Centar broker ugovara poslove s mnogim državnim firmama - HŽ-om, HEP-om, Gradom Zagrebom, Hrvatskom lutrijom itd. Od privatnih, ističe se Pripuzova CIOS grupa, u kojoj je članica Uprave Beroševa sestra Tajana Tomašević.

Na web stranici Centra broker bila je objavljena i preporuka Ante Pripuza, predsjednika Uprave tvrtke Cezar, koji je naglasio da im je zbog kompleksnosti posla gospodarenja otpadom "osiguranje vrlo važna karika", ali sada ta verzija web stranice nije dostupna – kažu u tvrtki zbog redizajna, odnosno pripreme nove web stranice tvrtke.

Iz firme Centar broker za N1, na pitanje o povlačenju prvog poziva i raspisivanjem novog, kažu da je njihova firma "lider na tržištu brokerskih usluga, osnovan 2009. godine i specijaliziran za javnu nabavu usluga osiguranja s iskustvom više od 60 provedenih postupaka javne nabave".

"Na drugi poziv na dostavu ponuda koji je raspisan od strane naručitelja, Ministarstva zdravstva, javili smo se u zajednici podnositelja s tvrtkom Euro posredovanje d.o.o., koja je uz Centar broker d.o.o. najveći broker u Republici Hrvatskoj po broju provedenih postupaka javne nabave za usluge osiguranja, a posebno po broju provedenih postupaka javne nabave za zdravstvene ustanove.

Kao zajednica podnositelja izabrani smo temeljem ostvarenog najvećeg broja bodova po više kriterija, od kojih se posebno ističu iskustvo, kapaciteti i broj provedenih postupaka javne nabave za usluge osiguranja, a posebno za osiguranje zdravstvenih ustanova", navedeno je u odgovoru iz Centar brokera.

Odbacuju sumnje koje su se javile još u vrijeme prvog poziva, da su kriteriji tako formirani da idu njima u prilog. "Posebno napominjemo da Centar broker d.o.o. u slučaju samostalne prijave na poziv ne bi bio izabran, slijedom čega odbacujemo Vaše tvrdnje da smo unaprijed bili u prednosti pred drugim kućama", stoji u pisanom odgovoru.

O kojim poslovima se tu radi?

Poziv Beroševog ministarstva odnosi se na poslove posredovanja u osiguranju za svih pet KBC-ova u Hrvatskoj, a potom i za županijske bolnice koje ministar Beroš upravo smjera podvesti pod jednu upravu na nacionalnoj razini. Radi se nesumnjivo o milijunskoj zaradi.
 

Pročitajte više