Pravo mišljenje EU povjerenika: Srbija je školski primjer izrugivanja pravu

"SRBIJA nije ispunila pravne standarde za daljnje približavanje EU ni u približnoj mjeri u kojoj to tvrde dužnosnici Europske komisije, tvrdi njemački list Suddeutsche Zeitung.

U povjerljivom izvještaju na koji se poziva njemački dnevnik stoji kako je u Srbija školski primjer izrugivanja pravu", a prisutan je i "nedopustivo jak utjecaj politike na pravosuđe".

"U svakom slučaju postoji jasno nesuglasje između povjerljivog izvještaja pravnih stručnjaka Komisije i službenog stava EU da je Srbija u pravosuđu napravila ogroman napredak, kako je nedavno rekao povjerenik za proširenje Stefan Fille", piše njemački list.

U dokumentu pravnih stručnjaka, koji se naziva "međuizvještajem", navodi se kako su brojni važni sudski postupci "vođeni samo da bi se zadovoljila forma", i da je pravo na pošteno suđenje ozbiljno povrijeđeno, prenosi B92.

U službenom izvješću Komisije iz listopada ti su procesi ocijenjeni kao zadovoljavajući, a kritizirani su samo "proceduralni nedostaci", a ne suštinski loše stanje u pravosuđu. Na tu diskrepanciju službenog i neslužbenog stava reagirala je i zastupnica Zelenih u Europskom parlamentu Franciska Brantner, koja je kazala kako "Komisija mora precizno objasniti tu proturječnost ako želi sačuvati vjerodostojnost u procesu širenja EU".

Pročitajte više