Ruanda na genocid odgovorila genocidom?



NACRT izvještaja UN-a objavljen u francuskom Le Mondeu navodi kako bi napadi koje je vojska Ruande u 90-im godinama prošlog stoljeća provela nad pripadnicima naroda Hutu u Demokratskoj Republici Kongo mogli biti okarakterizirani kao genocid. Pripadnici ruandanske vojske su zajedno s kongoanskim pobunjenicima koji su sada na vlasti ljude ubijali čekićima i sjekirama, a neke su palili žive.

Le Monde navodi kako je predsjednik Ruande Paul Kagame UN-u zaprijetio da će povući svoju vojsku iz mirovne misije u Darfuru ukoliko se objavi optužbe za genocid. Kagame i njegova vlada još nisu dali službeni komentar na navode.

Genocid na genocid?

Oko milijun pripadnika naroda Hutu, među njima i akteri genocida nad Tutsijima 1994. godine, pobjegli su iz Ruande u Kongo nakon što su Tutsiji preuzeli kontrolu nad zemljom. Ruandanska vojska ušla je u Kongo i u UN-ovim izbjegličkim logorima poubijala tisuće ljudi.

"Široka uporaba hladnog oružja, posebno čekića, kao i sustavni masakri nad preživjelima u logorima, dokazuje da se te smrti ne mogu klasificirati kao standardni ratni problemi", navodi se u UN-ovom izvještaju.

Izvještaj, koji je sastavio Visoki povjerenik za ljudska prava, navodi da bi sustavni i rašireni napadi mogli biti "karakterizirani kao genocid" pred kompetentnim sudom. Vlada Ruande oduvijek je tvrdila da je u Kongo ušla 1996. godine kako bi ulovila počinitelje genocida 1994. godine, u kojemu je ubijeno između 500 i 800 tisuća ljudi, uglavnom Tutsija.

Uvod u najkrvaviji nakon dva svjetska rata

UN-ov 546 stranica dug izvještaj, koji bi trebao biti objavljen sljedećeg tjedna, navodi kako su među žrtvama u Kongu uglavnom bile žene, djeca, starci i bolesni. Iako je Ruanda dozvolila većini pripadnika naroda Hutu da ostanu na njenom tlu, to "ne isključuje namjeru uništavanja dijela etničke grupe kao takve i stoga se može potpisati pod zločin genocida", navodi se.

Invazija na Kongo služila je kao uvod u treći najkrvaviji rat u povijesti, u kojemu je sudjelovalo osam zemalja i koji je odnio i do pet milijuna života.

Pročitajte više