Skidanje dvojezične ploče na Istarskoj županiji bilo je ustavno

USTAVNI sud je nakon više od četiri godine utvrdio da je skidanje dvojezične, hrvatskotalijanske ploče sa zgrade Istarske županije bilo ustavno, odnosno u skladu s tadašnjim, ali i važećim propisima.

Dvojezična ploča postavljena je na zgradu županije u Pazinu 1998. iako je to propisima bilo dopušteno samo općinama i gradovima u kojima su pripadnici manjina činili više od polovice stanovništva.

Po rješenju Ministarstva uprave ploča je skinuta nakon čega je bivši istarski župan Stevo Žufić Upravnom sudu podnio tužbu. Ona je odbačena uz objašnjenje da rješenje Ministarstva nije upravni akt, pa je župan i Ustavnom sudu podnio tužbu.

Nju je nedavno jednoglasno odbilo Vijeće šestorice za rješavanje ustavnih tužbi, iako je utvrdilo da je odluka Upravnog suda bila pogrešna, odnosno da rješenje Ministarstva jest upravni akt.

Međutim, Ustavni sud nije ukinuo odluku za koju je utvrdio da je nezakonita i vratio je Upravnom sudu na ponovno odlučivanje, kako je to uobičajeno. Vijeće šestorice učinilo je tako presedan u rješavanju ustavnih tužbi, utvrdivši da greška Upravnog suda ´nije ustavnopravno relevantna´ jer ni vraćanje predmeta tom sudu ne bi dovelo do drugačijih pravnih posljedica.

U međuvremenu je donesen Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji dopušta postavljanje dvojezične ploče sada i u županijama, ali tek ako je to predviđeno njihovim statutom ili međudržavnim ugovorom te ako je riječ o stečenom pravu. Istarska županija, međutim, nema ni jedan od tih preduvjeta.

Ustavni sud utvrdio je tako da postavljanje dvojezičnih ploča na zgradi Istarske županije nije ni ustavno, ni zakonsko, ni statutarno, ni ugovorno, a ni stečeno pravo. Stoga je zaključio da skidanjem ploče nisu povrijeđena prava na ravnopravnu službenu uporabu jezika nacionalne manjine.

Pročitajte više