Škoro naprasno promijenio dio izbornog programa

Foto: YouTube

DOMOVINSKI pokret Miroslava Škore naprasno je promijenio već objavljeni izborni program u dijelu koji se tiče obrazovanja. 

Konkretno, promijenjen je dio u kojem se spominjalo što učenici moraju znati o Domovinskom ratu i u kojem se DP odredio prema školama nacionalnih manjina, uočio je Telegram

Još u ponedjeljak treća rečenica u obrazovnom dijelu programa glasila je ovako: “Svim učenicima mora biti jasno: Domovinski rat i volja naroda su u ishodištu suverene države i slobode."

Nakon te rečenice DP je naglašavao i kako je “vrijeme da se ukinu odvojene škole za manjine, a umjesto toga nastavu za pripadnike manjina organizirati tako da se omogući dopunska nastava iz određenih predmeta”. 

U međuvremenu ove su rečenice nestale iz već objavljenog programa. 

Sporni dio o obrazovanju i manjinama

U prvoj verziji kao posebno problematična isticala se ona rečenica o “ukidanju odvojenih škola za manjine”.

Naime, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina u članku 11. daje izričito pravo pripadnicima nacionalnih manjina na odgoj i obrazovanje na jeziku i pismu kojim se služe. “Školske ustanove s nastavom na jeziku i pismu nacionalne manjine mogu se osnivati, te odgoj i obrazovanje provoditi za manji broj učenika od onog koji je propisan za školske ustanove s nastavom na hrvatskom jeziku i pismu”, stoji eksplicitno u Ustavnom zakonu.

To znači da bi Škoro, kako bi ukinuo "odvojene škole za manjine", morao mijenjati Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. S radom bi u tom slučaju prestale i češke, talijanske i mađarske škole u Hrvatskoj. 

Nova verzija Škorinog programa, koja je u ovom trenutku dostupna na web stranicama Domovinskog pokreta, prema podacima dokumenta kreirana/objavljena je prije dva dana, u srijedu, 10. lipnja, odnosno dva dana nakon što su novinari uočili spornu verziju.

Što je sve nestalo iz programa

Što se tiče korekcija u programu, u novoj verziji koja je sada aktualna Domovinski pokret svoj fokus umjesto ukidanja odvojenih škola za manjine, stavlja isključivo na “škole srpske nacionalne manjine u Vukovaru”. Kažu da će se “snažno založiti za postupno ukidanje segregacijskih elemenata u školama srpske nacionalne manjine u Vukovaru, uz povećanje integracijskih elemenata koje osigurava hrvatski obrazovni sustav”.

Zanimljivo, u ovoj je verziji nestala i rečenica da "svim učenicima mora biti jasno da su Domovinski rat i volja naroda u ishodištu suverene države i slobode".

No što se manjinskih škola tiče, ni u ovoj inačici nije jasno što Škoro točno želi i na koje srpske škole u Vukovaru misli.

Iz Domovinskog pokreta Telegramu su odgovorili na pitanje na koje su se točno “škole srpske nacionalne manjine u Vukovaru” referirali.

Što kažu iz Domovinskog programa

“Dio programa na koji se referirate odnosi se na posebne razredne odjele u školama, gdje se nastava izvodi po modelu A, odnosno kompletna nastava se izvodi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, a hrvatski jezik se uči u istom broju sati u kojem se uči jezik manjine. Naime, sukladno važećim zakonima i podzakonskim aktima koji uređuju ovo pitanje, pripadnici nacionalnih manjina imaju pravo na izbor školovanja po modelu A, B ili C, pri čemu primjerice u Vukovaru gotovo pa svi roditelji odabiru model A!” kažu.

“Nasuprot tome postoje još dva modela, koja za razliku od spomenutog promiču integraciju djece i međusobno povezivanje, s obzirom na to da, primjerice model C podrazumijeva izvođenje nastave na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu, uz dodatne sate namijenjene učenju jezika i kulture nacionalne manjine.Smatramo da model koji se trenutno provodi u vukovarskim školama potiče segregaciju i razdvajanje onih najmlađih na osnovi nacionalne pripadnosti. Čvrstog smo stava da je RH dužna poticati integraciju djece kroz školski sustav i omogućavanje normalnog suživota za sve stanovnike krajeva naseljenih nacionalnim manjinama”, zaključuju iz Domovinskog pokreta.

Pročitajte više