Suđenje Slavici: Zašto je helikopter za vrijeme kornatske tragedije gubio vrijeme na Hvaru?



SUĐENJE Draženu Slavici, kojeg se tereti za stradavanje vatrogasaca u kornatskoj tragediji, nastavljeno je svjedočenjem pilota helikoptera Bell Rafaela Bobana i njegova tehničara Slavena Morožina. Boban i Morožin posvjedočili su da su za vrijeme tragedije bili na Hvaru, gdje su prevozili najprije generala Stojkovića, a zatim i glavnog vatrogasnog zapovjednika Mladena Jurina.

Slavičin odvjetnik Čedo Prodanović u ispitivanju svjedoka naglasio je da je helikopter, dok se trebao gasiti požar na Kornatu, zbog "neobjašnjivih razloga" bio na Hvaru. Pilot helikoptera priznao je da su, nakon što su oko podneva prevezli Jurina i Stojkovića, iduća tri sata po naređenju sjedili kraj helikoptera.

Boban je u svjedočenju rekao kako mu general Stojković uopće nije rekao da na Kornatu ima unesrećenih. Kad je Bell stigao do Kornata, vatrogasci su već stradali. Pilot helikoptera posvjedočio je da zbog jakog vjetra nije mogao ništa učiniti, s obzirom da Bell nije osposobljen za izvlačenje ljudi, već samo za izbivanje. Zbog toga je Boban zatražio od centrale da se na Kornat pošalje helikopter MI 8.

Pročitajte više