Utjecajni ekonomist tvrdi: Brexit bi mogao imati pozitivan utjecaj na budućnost Europske unije

Foto: BBC (screenshot), FAH

VELIKA BRITANIJA odlučila je napustiti Europsku Uniju, ali jedan ekonomist smatra da je to zapravo bila dobra odluka, kako za Britaniju, tako i za Europsku Uniju.

Andrew Lilico, konzultant European Economicsa, uvjeren je da je britanski odlazak postao neizbježan onog trenutka kada su odbili prihvatiti zajedničku valutu. On govori da euro može funkcionirati samo ako eurozona postane jedna integrirana država. Ujedinjeno Kraljevstvo postalo je najveća i najbitnija prepreka dubljoj europskoj integraciji, piše Vox.

"Kao dio EU sudjelovali smo u prihvaćanju bivših fašističkih zemalja kao što je Španjolska u društvo demokratskih država. Sudjelovali smo u sličnom procesu s postkomunističkim državama. To su ogromni dobici. Usput smo nagovorili naše europske partnere na preuzimanje ekonomske politike slične našoj. Međutim, sve dok smo u EU, zaustavljamo EU u ostvarenju sudbine", ispričao je Lilico.

Pojasnio je da projekt zajedničke valute mora imati odgovarajuće institucije, ali zato što je Britanija dio Unije s vlastitom valutom, euro nije mogao kontrolirati ekonomske prilike na odgovarajući način.

"EU će moći rasti"

"Jednom kad se povučemo, EU će moći postati jedinstvena država. EU će moći brže rasti što će i nama ići na ruku", optimističan je Lilico.

Eurozona, i euro kao valuta, kritizirani su zbog velikih ekonomskih disbalansa tijekom i nakon ekonomske krize. Europskoj uniji treba sustav ekonomskih transfera, poput poticaja za siromašnije države, nižih poreznih stopa na područjima zahvaćenih ekonomskim problemima i zajednički proračun na razini Unije. Lilico objašnjava da takav sustav ne postoji zbog zemalja koje su dio Unije, ali ne koriste zajedničku valutu. Međutim, samo Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska imaju planove za uvođenje eura nakon ispunjavanja predviđenih ekonomskih uvjeta.

"Jednom kad Ujedinjeno Kraljevstvo napusti EU, ostale države bit će izložene velikom pritisku da se odluče kad će napokon uvesti euro. Države koje to odbiju bit će stavljene u isti koš s Norveškom. Imat će sporazume o slobodnoj trgovini, ali neće imati pristup jedinstvenom tržištu. Tek nakon toga će eurozona preuzeti potpunu kontrolu i moći će napokon profunkcionirati kao valutna unija", uvjeren je Lilico.

Pročitajte više