Vrhovni sud uskoro o problemu uništavanja zaplijenjene droge

Vrhovni sud uskoro bi trebao donijeti mišljenje o problemu uništavanja zaplijenjene droge do kojeg je došlo jer sudovi ne osnivaju povjerenstva koja bi nadzirala postupak uništavanja kako je predviđeno Zakonom o suzbijanju zlouporabe opojnih droga.

"Sud će na zahtjev Ministarstva pravosuđa dati ocjenu o uočenim zaprekama u postupku uništenja opojnih droga prema Zakonu o suzbijanju opojnih droga", rekao je danas Hini predsjednik Vrhovnog suda Ivica Crnić.

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) nedavno je upozorilo Ministarstvo pravosuđa da već dvije godine, odnosno od prosinca 2001. kada je donesen Zakon o sprječavanju zloporabe opojnih droga, nije uništen ni gram zaplijenjene droge jer sudovi koji su donijeli odluke o oduzimanju droge nisu osnivali povjerenstva koja bi nadzirala uništavanje droge.

Ministarstvo pravosuđa zatražilo je ovih dana od Vrhovnog suda mišljenje kako taj problem riješiti.

Prema Zakonu o sprječavanju zlouporabe opojnih droga uništavanje droga mora se obaviti pred povjerenstvom koje imenuje tijelo koje je donijelo odluku o oduzimanju droge. Zakonom, međutim, nije određeno tko bi bili članovi povjerenstva.

Do donošenja Zakona imenovanje mješovitog povjerenstva koje su činili policajci, suci i državni odvjetnici, bilo je u nadležnosti policije.

Iz MUP-a upozoravaju da sudovi u postupcima u kojim su odredili i mjeru oduzimanja droge nisu imenovali povjerenstvo pred kojim bi se ta droga i uništila.

Ne želeći otkriti o kolikim je količinama riječ, u policiji tvrde da je ta droga uskladištena na sigurnom mjestu i da nema ni najmanje opasnosti od njenog otuđenja, ali smatraju da treba otkloniti zapreke za njeno uništenje.

U protekle dvije godine ipak je bilo postupaka uništavanja droge pred povjerenstvima koje je imenovala policija, ali samo u slučajevima u kojima je pravomoćna odluka o oduzimanju droge donesena prije Zakona o zlouporabi opojnih droga.

U policiji smatraju da su sudovi od donošenja tog Zakona morali osnivati povjerenstva, no suci to u praksi nisu provodili, što upućuje na neodređenost te zakonske odredbe.

Rješavanju tog problema trebalo bi pridonijeti očitovanje Vrhovnog suda o uočenim zaprekama u postupku uništavanja droge. Moguća rješenja kreću se od prijedloga da se problem nejasne odredbe prevlada njenim tumačenjem, pa do izmjene te odredbe na način da se imenuje stalno mješovito povjerenstvo čiji bi sastav, kao i tijelo koje ga imenuje, bio točno određen zakonom.

Posljednja veća uništavanja droga dogodila su se u listopadu 2000. kada je u spalionici PUTO na zagrebačkom Jakuševcu spaljeno 862 kilograma kokaina. Na istom je mjestu u srpnju 2001. spaljeno više od tri i pol tone marihuane.

Pročitajte više