zagrebački zemljišnoknjižni podaci za godinu dana u digitalnom obliku

Zemljišnoknjižni podaci zagrebačkog Općinskog suda za osam do 12 mjeseci trebali bi u cijelosti biti prebačeni u digitalni oblik, najavio je danas predsjednik tog suda Đuro Sessa.

Prebacivanje podataka u digitalni oblik trebalo bi, kako je istaknuto, znatno ubrzati rad Zemljišnoknjižnog ureda, što znači da će građani moći brže doći do potrebnih dokumenata.

Unos podataka, zbog kojeg je na godinu dana privremeno zaposleno 40 novih djelatnika, započeo je sredinom kolovoza, a u poslu sudjeluju i stručnjaci Ministarstva pravosuđa, te Državne geodetske uprave.

Digitalizacija zagrebačkog Zemljišnoknjiškog ureda dio je vladinog projekta pokrenutog radi izgradnje učinkovitog sustava zemljišne uprave, financiranog zajmom Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

U zemljišnim knjigama Općinskog suda evidentirana je 51 katastarska općina s približno 197.000 uložaka i 360.000 parcela, a usluge Zemljišnoknjižnog odjela godišnje zatraži oko pola milijuna građana.

Nakon digitalizacije zemljišnih knjiga, u kojima se vode podaci o pravima na nekretnine, krenut će se u njihovo usklađivanje s katastrom, u kojem su upisane nekretnine prema tehničkim podacima. Katarski je sustav centraliziran i u nadležnosti je Geodetske uprave, s izuzetkom Grada Zagreba, gdje potpada pod lokalnu upravu.

Usklađivanjem podataka zemljišnoknjižnih odjela i katastra dobit će se jedinstvena baza podataka o svim nekretninama, koja bi, kako je najavljeno, trebala biti dovršena za pet godina.

(Hina) am az

Pročitajte više