Zbog mjesta u domovima studenti najavljuju nove prosvjede

NEZADOVOLJNI provedbom natječaja za podjelom smještaja u studentskim domovima u Zagrebu za nadolazeću akademsku godinu, studenti najavljuju prosvjed za ovaj četvrtak pred zgradom Ministarstva obrazovanja. Iz Ministarstva tvrde kako oni nemaju nadležnost nad provedbom natječaja, a iz uprave Studentskog centra u Zagrebu kažu kako natječaj još nije završen.

U petak su objavljeni djelomični rezultati natječaja za podjelu mjesta studentima viših godina u studentskim domovima u Zagrebu. Budući da je dosad raspodijeljeno samo 2800 mjesta, studenti su nam se potužili kako je taj broj dvostruko manji nego prošle godine, te su odmah najavili akciju.

Facebook opet mjesto za organizaciju

Prosvjed se, po uzoru na srednjoškolske prosvjede ove godine, organizira putem Facebooka, na grupi "Nepravda 'Studentski dom' - STOP korupciji u SC-u". Po informacijama koje smo dosad uspjeli prikupiti, čini se da je prvi val negodovanja u velikoj mjeri rezultat iznimno slabe informacijske koordinacije studenata i nadležnih tijela.

Naime, studenti zasad nemaju točne podatke o broju mjesta, samo trenutne, privremene rezultate natječaja. Ravnatelj SC-a, Niko Vidović, rekao je na Indexov upit kako se tu ne radi ni o netransparentnom poslovanju, niti o podizanju bodovnog praga, nego samo o trenutnoj situaciji.

Natječaj nije završen

"Za klasu 'S' - dakle, studente viših godina, dobili smo 6380 zahtjeva, od kojih možemo odobriti 4128 mjesta u studentskim domovima. Zasad smo odobrili zahtjeve 2803 studenta koji su već stekli prava, položenim ispitima ili izravnim dobivanjem mjesta zbog prosjeka", rekao nam je Vidović.

"Ostaje 1325 mjesta, od kojih je 158 za znanstvene novake, te 1171 mjesta za studente koji još nisu ostvarili sva prava, jer nisu položili sve ispite, priložili svu dokumentaciju, itd. Također, kod prigovora o bodovnom pragu također je došlo do greške, jer se radi samo u prividnom podizanju bodovnog praga. Mi smo trenutni bodovni prag postavili matematički, na temelju odobrenih zahtjeva. Ali, nije se promijenio ni broj mjesta koja će se dijeliti, niti postoji definitivan bodovni prag. Kad prava ostvare i studenti koji još nisu uspjeli ispuniti uvjete, smanjit će se i prag", zaključio je Vidović.

Ipak, bez obzira na (ne)transparentnost  provedenog natječaja, ukazuje se ozbiljan problem komunikacije i shvaćanja studentskih obaveza i prava. Primjedbe na nepravedno poslovanje studentskih domova nisu ništa novo, godinama se već priča o dobivanju mjesta preko veze, o prodaji tih mjesta za cijene od pet do sedam tisuća kuna, o dodjeljivanju mjesta u domovima ljudima koji ne ispunjavaju uvjete i slično.

Ministarstvo tvrdi kako nema utjecaja na samu raspodjelu

Bio prosvjed oko zadnjeg natječaja opravdan ili ne, mogao bi skrenuti pažnju javnosti na neke od tih problema, pa i potaknuti istraživanje nekih spornih slučajeva. Studenti se još nisu jasno dogovorili oko samog mjesta prosvjeda. Dvoji se treba li prosvjed uputiti Studentskom centru ili Ministarstvu.

"Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa propisuje pravila o bodovanju studenata, koja se primjenjuje prilikom izrade rang ljestvice za dobivanje smještaja u studentskim domovima. Propisana pravila jednako se primjenjuju na svim hrvatskim sveučilištima. Pravila koja su na snazi za ovu godinu identična su onima koja su bila na snazi prošle godine.", odgovor je koji smo dobili od Ministarstva prosvjete na upit o studentskoj pobuni..

Iz Ministarstva su dodali i  kako "samo bodovanje i rangiranje kandidata za smještaj u studentskim domovima provode Studentski centri samih sveučilišta, kao sastavnice tih sveučilišta. Studentski centri uz to sami propisuju smještajne kvote za pojedine kategorije studenata, te sami provode i natječaje za smještaj".

Studenti nisu sigurni gdje prosvjedovati

Nakon što smo sudjelovali u kratkoj diskusiji na oglasnoj ploči grupe na Facebooku, saznali smo kako neki studenti nisu zainteresirani za prosvjedovanjem Studentskom centru, budući da Ministarstvo vide kao odgovornu instancu za rješavanja ovakvih problema.

U svakom slučaju, čini se kako će nam početak ljeta donijeti novi udarac na Dragana Primorca i njegovo ministarstvo, te kako ni u kom slučaju neće biti dosadno.

Jovan Dragišić
Foto: Index

Pročitajte više