KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Epidemiolozi traže obvezne covid-potvrde u javnim ustanovama i za djecu stariju od 12

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

OD 15. STUDENOG u sve javne, državne i lokalne službe uvode se covid-potvrde, a ta obveza vrijedi i za zaposlene i za posjetitelje. 

Epidemiolozi traže da covid-potvrde moraju imati i djeca iznad 12 godina, no veće su šanse da taj zahtjev bude odbijen nego prihvaćen

Covid-potvrdu morat će od ponedjeljka imati sve osobe koje imaju mogućnost primanja cjepiva. Budući da je Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila cjepivo i za starije od 12 godina, epidemiolozi su predložili i da se za djecu iznad 12 godina uvede obveza covid-potvrde kada dolaze u javne ustanove.

To se ne odnosi na škole, nego na primjerice prvo vađenje osobne iskaznice i na druge potrebe, uglavnom administrativnog tipa. 

No, kako doznajemo, veće su šanse da zahtjev epidemiologa na kraju bude odbijen. 

 

Popodne se održavaju sastanci. Indexovi izvori kažu da covid-potvrde za djecu zasad nisu realna opcija

Naime, djeca baš nisu česti gosti javnih ustanova. Vrlo je upitno koliko su dolasci djece iznad 12 godina u takve ustanove epidemiološki problem, ili da bi ovakva odluka rezultirala značajno većim cijepljenjem djece, a reakcija većine javnosti vjerojatno ne bi bila blagonaklona.

Indexovi upućeni izvori stoga govore kako uvođenje covid-potvrda za djecu od 12 do 18 godina zasad ipak nije realna mogućnost.

Popodne će se održati sastanci na kojima će se definirati detaljne upute za pojedine situacije.

Nakon toga će biti jasnije kakva će točno pravila biti propisana. 

Proširenje covid-potvrda u ponedjeljak, 15. studenog

Covid-potvrde se od 15. studenog uvode u sve javne, državne i lokalne službe. To se odnosi i na škole, gdje će covid-potvrde morati imati svi zaposlenici.  

"Odnosi se na sve državne i javne službe te na one koji su zaposleni u sustavu obrazovanja. Ako nisu cijepljeni ili preboljeli, moraju se testirati dvaput tjedno", rekao je voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović, dodavši da se odluka odnosi na zaposlene u školama.

U školama se obaveza covid-potvrda odnosi samo na zaposlenike

"Mjera obveze posjedovanja covid-potvrde ne odnosi se na učenike, nego samo na zaposlenike, a što se tiče učenika, poznato je da smo donijeli ekstenzivnu preporuku koja će se djelomično podijeliti u nekim elementima. Pojačat će se obveza nošenja maski. Sad će bez obzira na razmak učenici morati nositi maske", rekao je Capak.

Što se tiče djece od prvog do četvrtog razreda, oni će, dok se kreću po hodnicima, trebati imati masku, a za vrijeme nastave ne trebaju.

"Što se tiče dovođenja djece u vrtiće i škole, tu neće biti potrebna covid-potvrda, nego će se tu još vidjeti koje se mjere mogu pojačati", rekao je Capak.

 

Ako se situacija još pogorša, moguće dodatno proširenje covid-potvrda na kafiće, restorane, šoping-centre, teretane

Inače, ako se epidemiološka situacija dodatno pogorša do 15. studenog, moguće je uvođenje covid-potvrda i za ugostiteljske objekte, šoping-centre i teretane. 

To je danas nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća potvrdio i ministar zdravstva Vili Beroš.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa kako bismo smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost vlastitih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Pročitajte više