GOTOVO 80 POSTO SLOVENACA PROTIV JEDNOSTRANE AKCIJE U IRAKU

79 posto Slovenaca protivi se mogućoj jednostranoj akciji SADa protiv Iraka, pokazalo je u telefonsko glasovanje izvedeno u četvrtak u vrijeme emitiranja vrlo gledanog političkog magazina ´Trenja´ na televizijskoj postaji POPTV.

U toj emisiji nastupilo je više političara, politiloga i intelektualaca na temu sadašnjih razlika koje je iračka kriza izazvala između SAD-a i Europe i unutar NATO saveza.

´Čudi me koliko je ljudi naklonjeno tako nesimpatičnom diktatoru poput Sadama Huseina koji je ubio mnogo ljudi´, komentirao je rezultate Dimitrij Rupel, ministar vanjskih poslova koji je ovih dana bio napadan zbog potpisivanja deklaracije skupine zemalja Vilnius 10 koja je ocijenjena proameričkom.

Rupel je rekao da je službeno slovensko stajalište poštivanje okvira za rješenje iračke krize koji će se postići u Vijeću sigurnosti UN-a. Nekadašnji ministar vanjskih poslova i sadašnji oporbeni zastupnik u parlamentu Lojze Peterle upozorio je na činjenicu da Europa još nema jedinstvenu vanjsku i sigurnosnu politiku, te izrazio očekivanje da će se članice NATO saveza prije ili kasnije ujediniti u pogledima na iračku krizu.

Parlamentarni zastupnik ljevice Aurelio Juri, oštri protivnik uključivanja Slovenije u NATO savez, izjavio je da bi se Slovenija u pogledu krize oko intervencije u Iraku morala opredijeliti za europsko stajalište ako se Europa ujedini oko miroljubive platforme koju zastupaju Njemačka, Francuska i Belgija.

Pročitajte više