HNS-ovac kojem dajemo skoro 7000 kuna za stanarinu: "Nije bilo druge opcije"

Screenshot

VEČERAŠNJA HRT-ova emisija Otvoreno bavila se temom državnih nekretnina. U emisiji nije bila zviždačica Maja Đerek, koja je razotkrila cijelu seriju afera u firmi Državne nekretnine. Kako je potvrđeno Indexu, Đerek nisu ni pozvali u emisiju. 

U emisiji nije bilo nikog ni iz tvrtke Državne nekretnine pa tako ni šefice te državne firme Renate Sabo. U goste je pozvano četvero političara: HNS-ovac Stjepan Čuraj, Damir Habijan iz HDZ-a, Sandra Benčić iz Možemo i Daniel Spajić iz Domovinskog pokreta.

Habijan: Prebivalište je relikt prošlosti

Habijan kaže da je sve jasno ako se gleda na propise. "Posve je jasno da mu je stan dodijeljen po propisima. Problematično je da se nakon 30 godina otvara ovo pitanje. To su propisi koji se koriste cijelo vrijeme. Frka ima prebivalište u Salima, negdje mora biti prijavljen. Prebivalište je relikt prošlosti", kaže Habijan.

Benčić kaže da u odredbi piše da stan može dobiti samo onaj tko nema stan ili ga ne iznajmljuje. "Veći problem je što vi niste u stanju priznati grešku i da se to radi 30 godina", kaže Benčić.

"Ja ne vidim problem. Gdje je prekršen propis? Frka-Petešić je bio u najmu i morao je izaći. Gdje je problem", pita Habijan. Nije istodobno bilo najma i korištenja državnog stana, naglašava.

"U trenutku kad je zatražio stan je bio u procesu iseljenja", kaže Habijan.

Benčić: 30 godina radite da se vašima da privilegije koje nitko drugi nema

"Problem je da su se propisi 30 godina radili na način da stvorite mrežu da se vama i vašima da privilegije koje nitko drugi u državi nema. Meni je logično stanove po nižim cijenama davati liječnicima i učiteljima. Zašto se ljudima s velikim primanjima ne da 1000 kuna pa da nađe najam? Nije u redu", kaže Benčić.

Čuraj kojem država daje gotovo 7000 kuna subvencije za najam stana kaže da on ima stan u Osijeku i da nije bilo drugog načina. "Možemo razgovarati o ovom što predlaže Benčić", kaže Čuraj.

"Ja bih  volio da ne plaćam ni ovih 2000 kuna, ali nije bilo druge opcije. Dogodilo se da nema državnih stanova. Mi kao društvo moramo reći što je prihvatljivo i normalno. Ljudima se okrene želudac kad vide da su neki dobili stan. Sad, treba vidjeti treba li svima ukinuti sve", kaže Čuraj.

"Naravno da svi trebaju biti jednaki. Kako to postavljate kao pitanje? Vi dobivate nagradu za odvojen život, to možete iskoristit da pokrijete stanarinu. Ako ništa, vi iz HDZ-a niste deficitarni", kaže Benčić.

Čuraj kaže da bi on volio kad bi mogao raditi svoj posao iz Osijeka, ali da to ne može.

Spajić: Zastupnici trebaju dobiti garsonijeru

Spajić kaže da se vidi da nitko od kolega nije radio u realnom sektoru. "Ključno je da se u Hrvatskoj ne upravlja imovinom", kaže Spajić.

Bilo bi bolje kad bi zastupnici dobili garsonijeru u kojoj mogu prespavati, kaže.

"Ovo s Frkom više nije stan propisa, nego morala. Čuraj, kako vas nije sramota da živite u 110 kvadrata?" pita Spajić.

"Meni država plaća samo 90 kvadrata, ja plaćam ostalo", kaže Čuraj. "Najbolje bi bilo da svi živimo u Zagrebu", dodaje.

Čuraj tvrdi da ima više članova obitelji od Spajića i pita ga zašto živi u 40 kvadrata. Spajić kaže da njemu nije problem preseliti ni u 15 kvadrata.

Habijan: Zašto Đerek nije prošla na natječaju Grada Zagreba?

"Interesantno je da se o njoj priča kao o kvalitetnoj i stručnoj osobi. Zašto onda nije prošla u natječaju za upravljene imovinom Grada Zagreba?" kaže Habijan.

"Nije dobro da se o Državnoj imovini uvijek govori loše", kaže Habijan i navodi da je prihod društva porastao. 

Ta tvrtka je čisti uhljebarij, kaže Spajić i dodaje da je šteta što u emisiji nema nekog stručnog. "Imovina vrijedi 50 milijardi eura, a govorimo o 2 milijuna kuna prihoda", kaže.

Benčić kaže da se Đerek povukla iz postupka, a ne da nije prošla. "Mi još nemamo prikaz nekretnina u vlasništvu države, a nekoliko puta ste dobili novce za to iz EU", kaže Benčić.

Spajić: Čuraj, koliko godina ste radili u realnom sektoru?

Državne stanove ne treba rasprodavati, kako se to radi, nego ti stanovi trebaju ići u najam mladim obiteljima kako bi im se pomoglo da se osamostale, kaže Benčić. Zagreb zaustavlja prodaju stanova, kaže Benčić.

Čuraj kaže da se država ne treba baviti iznajmljivanjem stanova niti ih treba graditi. "Lokalne sredine trebaju upravljati nekretninama, čak i ako su u vlasništvu države", kaže.

Koliko ste radili u realnom sektoru, pita Spajić Čuraja. "Imam pet godina staža", kaže Čuraj. "I sad ste državni tajnik?!" odgovorio je Spajić.

Benčić: Napravili smo puno više nego vi i Bandić u 30 godina

Habijan kaže da u Zagrebu cijelo vrijeme pucaju cijevi, a grad ne radi stanove za mlade i za liječnike kako to radi Varaždin, nego to očekuje od države.

"Grad Zagreb i nova uprava je tu 6 mjeseci, a vi pitate zašto niste izgradili stanove. Mislim, ljudi vas gledaju. Krenuli smo u reviziju imovine", kaže Benčić. Bit će i promjena kod dodjele prostora strankama, kaže Benčić.

"Napravili smo puno više nego vi i Bandić u 30 godina", rekla je Benčić i nabrojala projekte koji su u tijeku.

"Vi kažete da ste nešto započeli. Svaka čast, bravo. Ono što ste napravili je kadroviranje u Holdingu. Vi ste glavni kadrovik u Holdingu", kaže Habijan.

"Naišli smo na jako puno štetnih ugovora kad smo radili reviziju ugovora. To je kad država daje prostore za skoro ništa, kao kad Brkićev brat dobije 30 prostora. Ti prostori se onda daju u podnajam", kaže Benčić.

Spajić: Država se zadužuje umjesto da zaradi na nekretninama

Čuraj na kraju kaže da se država treba baviti samo strateškim nekretninama, a ne iznajmljivati stanove. Spajić kaže da se imovinom uopće ne upravlja te da se država zadužuje umjesto da zaradi na nekretninama.

Habijan je zaključio da s Državnim nekretninama ide u boljem smjeru i da postoje problemi s lokalnom zajednicom kod nekih kampova. "Nije država uvijek kriva", kaže.

Pročitajte više