Histamin - ključ za održavanje budnosti

MOŽDANE stanice koje sadrže histamin zadužene su za buđenje organizma, napisali su znanstvenici u studiji koja bi mogla objasniti poremećaje spavanja poput narkolepsije.

Njihovo otkriće moglo bi dati i odgovor na pitanje zašto mnogi ljudi koji uzimaju lijekove protiv alergija osjećaju pospanost.

"Naše otkriće objašnjava moždanu aktivnost odgovornu za održavanje svijesti i mišićnog tonusa dok smo budni", rekao je dr. Jerome Siegel iz Neuropsihijatrijskog instituta sveučilišta u Los Angelesu.

"Osim toga, ono će pridonijeti i razvoju lijekova za spavanje i povećanje budnosti", dodao je Siegel.

Studija će pomoći liječnicima da bolje razumiju narkolepsiju, poremećaj obilježen nekontroliranim padanjem u san, i mišićnu slabost, odnosno katalepsiju.

Proučavajući narkoleptične pse istraživači su otkrili da moždane stanice koje luče noradrenalin i serotonin prestaju funkcionirati tijekom paralize koja obilježava katalepsiju. No, u tom trenutku neuroni koji proizvode histamin rade normalno.

"Pretpostavljamo da je aktivnost histaminskih stanica povezana s održavanjem budnosti", napisali su znanstvenici u časopisu Neuron.

(Hina) xdgk ydgk

Pročitajte više