Sindikat pirotehničara traži od Vlade obustavu rada Mungosa

a i drugih nadležnih institucija da obustave sve radove u tvrtki za razminiranje AKD Mungos dok se ne donese konačna odluka o budućnosti tvrtke, jer pirotehničari u sadašnjim okolnostima ne mogu sigurno obavljati svoj posao.

Sindikat traži da se svi poslovi u Mungosu obustave od sutra, za kada je zakazano prvo stečajno ročište za tu tvrtku, jer je 180 pirotehničara pod stresom zbog "kršenja obećanja koje im je dao potpredsjednik Vlade Damir Polančec, neisplaćivanja plaća i neizvjesne budućnosti tvrtke", ustvrdio je dopredsjednik sindikata Niko Režić.

Pirotehničari Mungosa će sutra, nakon sastanka zaposlenika ispred tvrtke, dogovoriti daljnje akcije i mogući ponovni prosvjed, najavio je Režić za Hinu. Po njegovim riječima, pirotehničari i dalje traže samo da im se omogući nastavak rada na poslovima razminiranja.

Nakon što su pirotehničari 15. ožujka prosvjedovali na Markovu trgu, sindikat je s predstavnicima Vlade dogovorio da Hrvatski fond za privatizaciju u roku mjesec dana pronađe konačno rješenje za AKD Mungos, jedinu tvrtku za razminiranje u državnom vlasništvu, te isplati pozajmicu u visini dvije mjesečne plaće pirotehničarima.

Međutim, na prekjučerašnjem sastanku u Vladi, Polančec je porekao svoja obećanja, pa je umjesto isplate dviju plaća (u međuvremenu treba isplatiti i treću), novac osiguran samo za jednu plaću, dok je ostatak usmjeren za podmirenje obveza Mungosa prema vjerovnicima i troškove smještaja i hrane pirotehničara.

Režić ističe da takav odnos prema pirotehničarima pokazuje krajnju neozbiljnost Vlade i nebrigu za zaposlene na razminiranju, ali i građane, jer svaki četvrti stanovnik Hrvatske živi u blizini minskih polja.

Godišnje kod nas 14 ljudi gine u minskim poljima, a prilikom razminiranja dosad je poginulo osamdesetak pirotehničara.

"Kad bi svih 550 pirotehničara u Hrvatskoj radilo na razminiranju, državu bi to godišnje stajalo 260 milijuna kuna, a samo je lani na pretraživanje minskih polja, a ne razminiranje, izdvojeno 300 milijuna kuna", tvrdi Režić.

U pretraživanju, kojega 85 posto obave strojevi, pronađeno je svega 70 mina, a već poznata minska polja ostaju nerazminirana.

Ukupno 1.174 četvorna kilometra još su zagađena minama, od čega su 600 kilometara šume koju mogu očistiti samo ljudi, a ne strojevi, ističe Režić.

(Hina) xntod ymd

Pročitajte više