Slovenija će proglasiti epikontinentalni pojas u Jadranskom moru?

SLOVENIJA bi kao protumjeru na hrvatsko proglašenje zaštićenog ribolovno-ekološkog pojasa u Jadranu mogla promjenama svog pomorskog zakonika proglasiti vlastiti epikontinentalni pojas u Jadranskom moru, najavio je u razgovoru za mariborski list "Večer" od ponedjeljka dr. Miha Pogačnik, pravni savjetnik slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

"Moramo jasno reći da imamo epikontinentalni pojas, a u našem pomorskom zakoniku moramo odrediti i isključivi gospodarski pojas, ali ga nećemo proglasiti. To nije predviđeno našim pomorskim zakonom i to je naša velika stručna pogreška koju treba popraviti", rekao je Pogačnik.

On je istaknuo da je Hrvatski sabor svojom odlukom o proglašenju ribolovno-ekološkog pojasa "prejudicirao" granicu na moru u Piranskom zaljevu iako, kako pojašanjava Pogačnik, još nije izvedena "bočna delimitacija", pa je Hrvatska po njegovim riječima svoj pojas do polovice Jadrana proglasila "na temelju vlastitog tumačenja da Slovenija nema izlaz u međunarodne vode.

Pogačnik je rekao da je i Slovenija nasljednica sporazuma o epikontinentalnom pojasu između Italije i bivše SFRJ iz 1968. godine.

"Tada su potvrđena već važeća razgraničenja, a po međunarodnom pravu se prilikom slijedništva ugovora te granice ne mijenjaju. Nijedna država nema mogućnost osporavati taj sporazum. Sada se postavlja pitanje u kojem je opsegu taj sporazum o epikontinentalnom pojasu naslijedila i Slovenija s obzirom na to da imamo izlaz na otvoreno more", rekao je Pogačnik.

Po njegovim je riječima Hrvatska proglašenjem svojeg zaštićenog područja do sredine Jadrana "očito prisvojila cijelu dužinu čeone granice epikontinentalnog pojasa iako bi sjeverni završni dio tog pojasa s Italijom morala prepustiti Sloveniji. To su Hrvati učinili na temelju vlastitog tumačenja da Slovenija nema izlaz u međunarodne vode. No, bočna granica još nije određena", upozorio je Pogačnik, savjetnik slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela.

To što je Hrvatski sabor primjenu svoje odluke odgodio, za Sloveniju nema veće važnosti osim većeg manevarskog prostora, dodao je Pogačnik.

"Hrvati su jednostranom odlukom unaprijed oduzeli smisao Venecijanskoj konferenciji o zaštiti ribarstva u Sredozemlju. Za ribare u Jadranu to znači da će Hrvati kroz godinu dana slati svoje policijske brodove, a onda će se početi nizati incidenti", tvrdi Pogačnik.

Rupelov je savjetnik dodao da Slovenija mora reagirati i multilateralnom diplomatskom akcijom, ali "primjerenom proporcionalnom reakcijom" na bilateralnoj razini. No, ne treba onemogućavati ulazak Hrvatske u EU jer je to i interes Slovenije, dodao je Pogačnik u razgovoru za mariborski list "Večer".

Pročitajte više