Splitski HNK pred štrajkom: Bez kolektivnog ugovora upitna naknada za rad na Splitskom ljetu

ZBOR RADNIH ljudi splitskog HNK-a predlaže izdvajanje Splitskog ljeta po uzoru na Dubrovačke ljetne igre. Prekipjelo im je zbog neplaćanja naknade za rad na Splitskom ljetu.

Godinu i pol čekaju kolektivni ugovor

Naknadu bi mogli ostvariti ako potpišu Kolektivni ugovor, no na to, međutim, čekaju već godinu i pol dana. Zadnji kontakt sa mjerodavnim službama Grada Splita imali su prije dva mjeseca. Od tada ništa. Sindikat je danas upozorio da će u slučaju daljnjeg odugovlačenja duljeg od tjedan dana, poslodavac biti odgovaran za ulazak u postupak mirenja.

To, zasada, još ne znači sudsku tužbu, no i to je u perspektivi. Veći problem bi mogao stvoriti generalni štrajk, koji bi mogao doći u najnezgodnije moguće vrijeme, 57. Splitsko ljeto, naime, počinje za 10 dana!

Bareza i Mucalo prebacuju odgovornost za isplatu naknada za rad na Splitskom ljetu

Do problema s naknadama za rad na Splitskom ljetu je došlo i zbog ovogodišnjeg ustroja festival. Po zamisli ministra Jasena Mesića, Nikša Bareza ravna, a Duško Mucalo rukovodi.

Kako nam pojašnjava sindikalni povjerenik HNK Split Damir Punda, dogovor oko naknada nisu uspjeli postići ni sa jednim, ni sa drugim. "Bareza kaže da mi nismo njegov problem, dok Mucalo tvrdi da je on samo kontrolor i da zapravo ništa ne može napraviti", opisuje Punda trenutnu situaciju.

Radničko vijeće preuzelo je organizaciju peticije za promjenu ustrojstva Splitskog ljeta te izmjenu Statuta HNK Split.

Htjeli smo o svemu ovome popričati sa v. d. intendanta splitskog HNK Duškom Mucalo, no nije nam se javio.

Pročitajte više