Jennifer Lawrence je za svoju prvu glavnu ulogu u filmu bila nominirana za Oscara

Screenshot: Youtube

PRIJE nego što je postala svjetski poznata po ulozi u filmu The Hunger Games (Igre gladi), Jennifer Lawrence je glumila u kriminalističkoj drami koja joj je osigurala prvu nominaciju za Oscara. Riječ je o filmu Winter's Bone iz 2010. godine koji se, zahvaljujući nominaciji za Oscara za glavnu glumicu, smatra probojnom ulogom u njezinoj karijeri. 

Radnja ove kriminalističke drame prati tinejdžericu Ree Dolly iz Ozarka, koja ima oca kriminalca i majku koja se ne brine o njoj, te čini sve što može kako bi se brinula za svojeg mlađeg brata i sestru. Nakon što ju je šerif obavijestio da je njezin otac založio kuću i nestao te da će se morati odseliti, Ree kreće u opasnu potragu da ga pronađe. Sudbina cijele njezine obitelji je u njezinim rukama, a ona riskira život kako bi saznala što se dogodilo njezinom ocu. 

Ova je uloga ujedno bila i njezina prva glavna uloga. Dotad se pojavila u nekoliko filmova i serija, ali nikada do Winter's Bone nije imala glavnu ulogu, prenosi Unilad. 

 

Otad se karijera svjetski poznate glumice znatno promijenila. Nakon uloge u Winter's Bone koja joj je otvorila mnoga vrata, dobila je glavnu ulogu u svjetski poznatoj adaptaciji serijala The Hunger Games, u kojima je glumila Katniss Everdeen.

Glumljenje u tom filmu učinilo ju je svjetski poznatom, a pojavila se i u poznatim filmovima poput Silver Linings Playbook (U dobru i u zlu) za kojeg je osvojila Oscara za najbolju glumicu. Također, na popisu su i filmovi: Mother, No Hard Feelings (Cura za sve), American Hustle (Američki varalice), Don't Look Up (Ne gledaj gore), The Passengers (Putnici), Red Sparrow (Crveni vrabac), kao i uloga u nekoliko X-Men filmova u kojima je utjelovila Mystique. 

Film Winter's Bone oduševio kritičare

Kriminalistička drama dobila je brojne pohvale kritičara i publike. Na temelju 178 recenzija, kritičari su film ocijenili "svježim" s 94 posto na Rotten Tomatoesu, dok ga je publika ocijenila s nešto nižih, ali i dalje dobrih 76 posto. 

Kimberly Gadette iz Indie Movies Online je napisala: "Lawrence je izvanredna kao mlada djevojka koja je spremna učiniti sve što je potrebno kako bi spasila svoju obitelj, ne dopuštajući si luksuz čak ni najmanjeg osmijeha da je odvrati od posla koji mora obaviti."

Glumica je još jednu pohvalu dobila i od John Hartl iz Seattle Timesa: "Priča o djetetu i priča o odrastanju, kojom dominira nevjerojatna izvedba Jennifer Lawrence kao snalažljive Ree."

James Verniere iz Boston Heralda je u svojoj recenziji istaknuo da je tada 19-godišnja Lawrence "nosila" film. Napisao je: "Gledajući Winter's Bone, čovjek nije toliko impresioniran obratima i zaokretima u radnji koliko Lawrenceinom spremnošću i sposobnošću da nosi film, te načinom na koji njezino lice drži pažnju kamere." 

Pročitajte više