Dodijeljene Pulitzerove nagrade: Ovogodišnji laureati Washington Post i New York Times

WASHINGTON Post i New York Times apsolutni su pobjednici ovogodišnje svečanosti dodjele najprestižnije američke novinarske nagrade Pulitzer Prize, prenose danas svi svjetski mediji.

Ovogodišnju nagradu za najbolje novinarske radove, koju tradicionalno dodjeljuje Sveučilište Columbia na prijedlog savjetodavnog odbora u kojem sjedi 19 članova, novinari Washington Posta dobili su za najbolje izvještavanje na polju međunarodnih odnosa, kojim je obrađena problematika posljedica američke vojne prisutnosti u Iraku, te za najbolji članak i kritiku. Novinarka Washington Posta Kathleen Parker dobila je nagradu za svoju kolumnu u kojoj obrađuje niz političkih i moralnih pitanja u američkom društvu.

Odmah za njima slijede novinari New York Timesa, koji su osvojili nagrade za izvještavanje sa domaćeg terena te za analitičko izvještavanje. Novinari The Herald Couriera of Bristol nagrađeni su u kategoriji javne službe.

Prestižno priznanje za najbolju priču u kategoriji istraživačkog novinarstva dobili su predstavnici neprofitne organizacije ProPublica, koji su u suradnji s novinarima New York Timesa napisali priču o ekipi liječnika hitne službe zarobljenih u bolnici u New Orleansu, koja je u vrijeme uragana Katrina bila posve odsječena od svijeta.

Novinari Philadelphia Daily News također su nagrađeni u kategoriji istraživačkog novinarstva za priču o otpadničkom odredu policajaca za borbu protiv narkodilera. Seattle Times je nagrađen u kategoriji prijelomne vijesti za pokrivanje ubojstva četiri američka policajca u predgrađu Seattlea i policijske potjere za ubojicom. Milwaukee Journal Sentinel dobio je priznanje za lokalno izvještavanje o mutnim poslovima i prijevarama u fondu iz kojeg se financira briga o djeci roditelja slabijeg imovinskog stanja.  

Danas najprestižnija nagrada s područja novinarstva, Pulitzerova se nagrada počela dodjeljivati 1917. godine nakon smrti tada vrlo utjecajnog američkog novinara i izdavača Josepha Pulitzera. Svaki dobitnik osim certifikata prima i novčanu nagradu u iznosu od 10.000 dolara.

Pročitajte više