Splitske osnovne škole zabranjuju mobitele: "Stvari su izmakle kontroli"

Foto: shutterstock

U HRVATSKOJ zabrana korištenja mobitela u osnovnim školama nije provedena na nacionalnoj razini, no sve veći broj škola donosi odluke kojima se potpuno zabranjuje korištenje tih uređaja. Provođenju ove mjere pridružilo se i dvadeset osam splitskih osnovnih škola. Aktiv ravnatelja jednoglasno je usvojio novu uredbu u kućnom redu po kojoj učenicima nije dozvoljeno koristiti mobitele tijekom nastave i odmora. 

"Mi ne zabranjujemo mobitel kao uređaj jer on ima i svoju obrazovnu svrhu. Ali učenici ga mogu koristiti samo uz dozvolu učitelja. Za vrijeme nastave, što podrazumijeva i odmore, učenici ih neće smjeti koristiti, kao ni svoje pametne satove. Stvari su uistinu izmakle kontroli i za vrijeme nastave se stvarno mora kontrolirati način uporabe uređaja", rekao je za Index predsjednik aktiva i ravnatelj OŠ Lokve-Gripe Davor Šimić.

Postojat će iznimke

Roditelji su pozitivno reagirali na ovu ideju, a sljedeći korak je uvrštavanje u pravilnik u suglasnosti s vijećem roditelja. Iako ni prije učitelji nisu dozvoljavali mobitele na nastavi, ta mjera se slabije prakticirala jer nije bila unesena u sve pravilnike. Želja im je ovom odredbom donijeti konačnu odluku koja će se zaista i provoditi. Odluka je donesena zbog, kako kažu, primjetnih promjena u ponašanju učenika te kako bi zaštitili njihovo zdravlje. 

"Problem je taj što se uređajima međusobno fotografiraju unutar školske zgrade, kao i učitelje. Fotografije i videoisječke objavljuju po raznim društvenim mrežama i portalima, što prelazi u internetsko nasilje, odnosno vršnjačko nasilje i zlostavljanje", smatra ravnatelj Šimić. 

Boravak u školama za učenike, kaže, neće se znatno promijeniti. Dok su im prije nastavnici zbog korištenja mobitela znali progledati kroz prste, od sada će se više paziti.

Morat će ih isključiti i spremiti u torbe

Učenici će po dolasku u školu svoje mobitele morati isključiti i spremiti ih u torbe. Iznimke će, prema navodima ravnatelja, i dalje postojati, a odnose se na djecu s poteškoćama, dijabetičare ili u obrazovne svrhe tijekom školskog sata, kada to učitelji dozvole. 

"Učenike želimo naučiti da poštuju pravila koja će biti donošena uz odobrenje svih sudionika u školi. Mi moramo osvijestiti da se u školi ponašamo onako kako se ponašamo na raskrižju. Kada je crveno, stanemo, kad je zeleno, krenemo.

To pravilo moramo poštivati. Dakle, mobilni uređaj se smije koristiti isključivo u obrazovne svrhe i uz dozvolu učitelja", rekao je ravnatelj te dodao kako će učenicima koji se ne budu pridržavali pravila mobiteli biti oduzeti i predani roditeljima i skrbnicima.

Splitske škole su početkom kolovoza održale okrugli stol na ovu temu, a ravnatelj kaže kako su reakcije javnosti bile pozitivne. Ipak, ne očekuju jednoglasnu podršku svih roditelj jer su svjesni kako će uvijek biti onih koji nisu zadovoljni. 

Škola u Žrnovnici već duže vrijeme provodi zabranu

U ovom potezu ohrabrile su ih i druge škole u državi koje su odlučile u potpunosti zabraniti upotrebu mobitela i pametnih satova. Pojedine zagrebačke, osječke i istarske škole uvele su ovu odredbu u kućni red još prošle godine. 

Iako su splitske škole tek sada donijele uredbu zbog koje će nastavnici i učitelji strože kontrolirati upotrebu mobitela, Osnovna škola u Žrnovnici već duže vrijeme u suglasnosti s roditeljima provodi ovu mjeru.

Ravnateljica Matija Šitum bila je svjesna otpora kod djece iz očitih razloga, no najbitnija im je podrška roditelja. S vremenom su i učenici prihvatili pravila, a ravnateljica kaže kako učenici sada više prate nastavu i razgovaraju jedni s drugima. 

"Jučer smo imali vijeće roditelja i nitko nije bio protiv. Svi se moramo vratiti na tvorničke postavke. Najbitnije je da je dijete koncentrirano na nastavu, a ne da gleda kako će preko velikog odmora uzeti mobitel. Zbog toga smo ga zabranili sve dok ne izađu iz škole.

Neki dan smo oduzeli mobitel i majka djeteta je rekla kako joj je žao što je odmah došla po njega, da ga je trebala ostaviti bar 15 dana u školi", ispričala je ravnateljica Šitum za Index te dodala kako oni svi trebaju biti primjer učenicima i smanjiti korištenje mobitela. 

Ako učenici budu imali potrebu nazvati roditelje u slučaju bolesti ili nekih drugih problema, ravnateljica ističe kako su oni to sa stručnom službom obavljali i do sada. Dijete bi se obratilo učiteljici koja bi sa stručnom službom nazvala roditelje. 

Ravnateljica Šitum je mišljenja kako bi se puno više postiglo kada bi Ministarstvo donijelo odluku na nacionalnoj razini. "Ništa nismo napravili ako u jednoj školi bude ovako, a u drugoj onako, bar što se tiče našeg rada."

U ovim zemljama mobiteli su zabranjeni već godinama

Francuska je još 2018. godine donijela odluku prema kojoj se u njihovim osnovnim školama u potpunosti zabranjuje korištenje mobitela, ne samo za vrijeme nastave nego i tijekom odmora.

U Njemačkoj i Švicarskoj zabrana mobitela u školama je slična, no razlike postoje ovisno o regiji. Od 2017. godine su u pravilu zabranjeni tijekom nastave, no smiju ih koristiti za vrijeme odmora i slobodnog vremena izvan nastave, piše Le News.

U Singapuru je na snazi kontrola korištenja mobitela jer nije uvedena potpuna zabrana. Sve kako bi spriječili varanja na ispitima ili dijeljenje zabranjenog sadržaja. Ako učenici prekrše pravila, njihovi će mobiteli biti zaplijenjeni, a škola ih može zadržati i nekoliko mjeseci, pa i godinu dana, piše The Straits Times. U nekim su slučajevima roditelji pokušali vratiti mobitel ranije, pa i sudskim putem, ali bez uspjeha.

Ministarstvo ne razmišlja o općoj provedbi zabrane mobitela

U Hrvatskoj su pravila nešto drugačija. O korištenju mobitela za vrijeme nastave samostalno odlučuje škola s učenicima i roditeljima. Iako Ministarstvo potiče škole na takav korak, ono ne želi donijeti sličnu odluku na razini države.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja na upit Indexa razmišlja li o općoj zabrani mobitela u osnovnim školama kako bi cijela Hrvatska imala iste mjere odgovorilo je vrlo kratko - ne. Iako nam nije odgovorilo zbog čega ne razmišlja o ovoj mjeri, kazalo je kako o korištenju mobitela odlučuje svaka škola samostalno, što je propisano kućnim redom.

"Postoji velik broj škola koje su ograničile upotrebu mobilnih telefona u prostorijama škola te ne postoji nikakva prepreka da i ostale škole u dogovoru s roditeljima ne donesu takvu odluku pogotovo jer je predstavnik roditelja član školskog odbora", kratko su priopćili iz Ministarstva. 

Roditelji odobrili zabranu mobitela u školi 

Odluku osnovnih splitskih škola većinom odobravaju roditelji učenika, a svi su se složili kako im mobiteli na nastavi više odmažu nego pomažu. Za Index su kazali kako ne žele da ih koriste na nastavi, ali i dalje zahtijevaju da ih djeca nose u školu zbog sigurnosnih razloga. 

"Imam djecu u trećem i sedmom razredu. Trećaš ima pametni sat, a stariji sin nosi mobitel. S njima uvijek razgovaramo da ne smiju koristiti mobitel za vrijeme nastave, ali neću se lagati, znam da me ne poslušaju uvijek. Zato se slažem da ih ne smiju koristiti za vrijeme nastave, ali ih moraju imati uz sebe kako bih znala gdje se nalaze. U posljednje vrijeme se svašta dešava i tako se osjećam sigurnije", kazala je mama Renata. 

O sigurnosti su razmišljali Dalibor i Natalija koji su svojoj kćeri umjesto mobitela na poklon kupili pametni sat kako bi uvijek mogli pratiti dolazi li kući poslije škole. 

"To nam je bilo jako bitno jer nismo je uvijek mogli odvesti ili pokupiti iz škole. Uz to, uvijek je možemo kontaktirati, a drugačije je od mobitela i od starta smo se protivili ranom uvođenju. Podržavamo ravnateljicu i učitelje u ovoj mjeri. Nema potrebe da se tijekom nastave bavi satom ili mobitelom. Mi smo i prije bili za oduzimanje", rekao je tata Dalibor. 

Zabrinuti roditelji dijabetičara

Pojedini roditelji malo su sumnjičavi prema novoj mjeri koja će se naći u kućnom redu škole. Nisu sigurni koliko će se mjere stvarno provoditi i hoće li nastavnici opet zažmiriti na jedno oko. 

"Neka im oduzmu mobitel svaki put kada ne prate na nastavi zbog njega. To i ja radim kod kuće. Neki red se treba znati, danas previše provode vremena na njima. Samo se nadam da će to stvarno tako biti. Ne znam. Možda ipak sve bude po starom", kazala je Ivana s kojom se složila i Splićanka Lucija. 

"Nisam sigurna da će svi nastavnici provoditi mjere. Možda im neki budu popuštali kao i s ocjenama. Ne vjerujem da će ova mjera promijeniti puno toga. Mislim da se samo zavaravamo", smatra Lucija. 

Splićanku Matiju malo je zabrinulo novo uvođenje odredbe jer ima sina koji boluje od dijabetesa tipa 1 te mu je mobitel glavni uređaj kojim kontrolira razinu šećera u krvi. Nada se kako on neće imati problema u školi kada je u pitanju oduzimanje mobitela jer bi ono moglo biti kobno za njega. 

"Njemu je taj uređaj potreban, ako ne prati razinu šećera, može otići u hiper ili hipoglikemiju. Obaviještena sam da će on biti iznimka, a nadam se da će to stvarno na kraju tako biti zbog njegovih zdravstvenih razloga. Od početka školovanja se lijepo brinu o njemu, nadam se da će tako biti i u buduće", nada se Matija. 

Više od 85% učitelja, ali i gotovo 53% petaša za zabranu mobitela

Institut za društvena istraživanja prošle godine u svibnju i lipnju proveo je istraživanja u 84 osnovne škole diljem Hrvatske upravo o zabrani korištenja mobitela u osnovnim školama. Anketu su proveli Boris Jokić, Zrinka Ristić Dedić i Jana Šimon, a sudjelovalo je 1700 učitelja, više od 3700 učenika petih razreda te oko 3800 učenika sedmih razreda. 

Istraživanja su pokazala da 85% učitelja razredne i predmetne nastave podržava ideju zabrane korištenja mobitela u školama, za zabranu je i 52.6% učenika i učenica petih razreda osnovnih škole, dok se u sedmim razredima većina učenika i učenica protivi zabrani, pri čemu se više od četvrtine sedmaša izrazito protivi zabrani korištenja mobitela u školama.

Psihologinja: Niz je problema koje donosi pretjerano korištenje mobitela

O lošim utjecajima pretjeranog korištenja mobilnih uređaja na djecu te o problemima do kojih dovodi njihovo korištenje na nastavi razgovarali smo s dječjom psihologinjom Žanom Pavlović. Psihologinja je u radu s mladima primijetila kako oni i sami shvaćaju da prekomjerno koriste mobitele te napominje kako to treba shvatiti kao svojevrstan poziv upomoć. 

"Na nama odraslima je da odredimo granice koliko mogu gledati u mobitele i drugu tehnologiju. To im utječe na socijalni razvoj koji je vrlo bitan u samom djetinjstvu i kasnije u mladenačkoj dobi. Danas imamo djecu koja su radi korištenja prekomjerne tehnologije zapravo nerazvijenih socijalnih vještina", kazala je psihologinja Pavlović te dodala kako nastavnici i učitelji sve više izvještavaju o problemima s koncentracijom. 

Gubitak koncentracije

"Već dolaze generacije koje su smanjene, odnosno imaju teškoća s usmjeravanjem pažnje. Učenik koji kreće u školu mora točno usmjeriti svoju pažnju na ono što učiteljica predaje, a to je njima jako teško. Onda se to odražava na njihov sveukupni obrazovni ishod i to je jedna od posljedica korištenja mobitela na nastavi", dodaje Pavlović.

Učenici korištenjem mobitela u razredu gube koncentraciju i narušavaju radnu okolinu drugima. Pavlović smatra kako sa zabranom uređaja u školi treba ići pametno, uz suglasnost svih sudionika. 

"Niz je problema koje donosi pretjerano korištenje mobitela. Djeca gube pažnju, koncentraciju, socijalne odnose, ne druže se na velikom odmoru. Sjećam se starijih generacija, uvijek smo jedva čekali odmor kako bismo se družili. I gubitak toga je po meni danas najveća negativnost tehnologije", zaključila je psihologinja Pavlović.

Pročitajte više