Harrison Ford proslavio 80. rođendan, ovo je pet njegovih najvećih uloga

Screenshot: YouTube

INDIANA JONES, Han Solo i Rick Deckard samo su neki od kultnih likova iz holivudske povijesti koje je utjelovio jedan od najvećih, glumac Harrison Ford koji je jučer proslavio 80. rođendan.

Jedan je od najvećih "box office" zvijezda svih vremena - njegova glumačka ostvarenja u čuvenim franšizama poput Zvjezdanih ratova i Indiane Jonesa lansirala su ga u sam vrh najboljih.

No ponekad zaboravljamo koliko je Harrison Ford ostvaren glumac čiji uspjeh počiva na ogromnom talentu da iskulira svoj lik, čak i u najnevjerojatnijim situacijama. Njegovi likovi uvijek ožive. Pokazuju strah. I srede neprijatelja u stilu kiborga.

Ford nije uvijek znao kako iskoristiti trenutak. Na vrhuncu slave okrenuo se nešto rubnijim filmovima poput Obale komaraca i Svjedoka, a donio je i nekoliko loših odluka odbivši uloge u Trgovini i Syriani. Ipak, znao je zadržati svoju bazu fanova najviše zahvaljujući neodoljivoj mješavini šarma, srčanosti i ljudskosti, što ga čini istinskom holivudskom ikonom.

Magazin Variety tim je povodom istaknuo pet njegovih najvećih glumačkih ostvarenja.

5. Indiana Jones i posljednji križarski pohod

Iako su Otimači izgubljenog kovčega hvaljeniji (u kojima je počeo graditi lik), u ovom su nastavku stvari sjele na svoje mjesto. Njegovi komični dijelovi puno su fleksibilniji, a njegov glumački performans sa Seanom Conneryjem koji je glumio Indyjevog oca jednom riječju je – sjajan.

 

4. Istrebljivač

Futuristička ljubavna priča Ridleyja Scotta s opravdanošću slovi za jedan od najboljih filmova svih vremena. No kritičari često zanemaruju kvalitetu Fordove izvedbe koji je svoj lik bivšeg policajca doveo do potpunog savršenstva.

 

3. Bjegunac

Tommy Lee Jones za svoju je ulogu u filmu dobio Oscara, ali Ford je zaista jednako impresivan u svojoj izvedbi kirurga nepravedno optuženog za ubojstvo svoje žene. Fordova fizička izvedba ovdje je na vrhuncu.

Čini vam se kao da osjećate njegovu bol slomljenih rebara, a uvodna scena u kojoj Kimbell balansira između tuge zbog smrti žene i bijesa zbog nepravedne optužbe maestralno je odrađena.

2. Obala komaraca

Publika nije bila spremna za Fordovu izvedbu Allieja Foxa, ekscentričnog izumitelja koji svoju obitelj seli u prašumu. Film je doživio neuspjeh, no Ford je otišao duboko u potrazi za istinskom suštinom karaktera. Zastrašujuće i nezaboravno.

1. Zvjezdani ratovi: Epizoda V.: Imperij uzvraća udarac

Ništa ne može nadmašiti Fordovu izvedbu Hana Soloa. Maestralno je odradio sarkastične trenutke i čeznutljive poglede prema Carrie Fisher (princeza Leia). Možda su prvi Zvjezdani ratovi od Forda napravili zvijezdu, no u Imperiju je postao legenda.

Pročitajte više